Нова изложба в Ямбол: Съхранената памет за Съединението

0
42
Изложба в Ямбол
Изложба в Ямбол. Снимка: Община Ямбол

Регионален исторически музей – Пловдив ще гостува в Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол с мобилната си изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, която ще бъде представена за първи път пред публика.

Изложбата ще бъде открита на 24 август в 17:30 часа от Надежда Баева, уредник в РИМ–Пловдив.

Съединението на Източна Румелия и Княжество България на 6 септември 1885 г. е едно от най-значимите събития в новата ни история, а град Пловдив е със съществен принос в неговото реализиране. Затова през 1985 г. в Града под тепетата отваря врати мемориалната експозиция „Съединение на България от 1885 г.“, която разказва за подготовката, осъществяването и военната му защита.

През 2015 г. експонати, свързани със Съединението на България, собственост на различни институции, са събрани от куратора Мария Карадечева в национална изложба. Сега техни дигитални изображения са представени върху 20 табла от винил, за да продължат да разказват за събитията от 1885 г.

В таблата са включени изображения на емблематични експонати, като: ландото на генерал-губернатора Алеко Богориди /Музей за история на София/, личните вещи и оръжие на личности като Захари Стоянов /Къща-музей „Захари Стоянов“ – с. Медвен/, Коста Паница /Исторически музей „Искра“ – Казанлък/, Иван Андонов, Атанас Узунов /РИМ-Русе/, Панайот Хитов /РИМ-Русе/, майор Райчо Николов, поп Ангел Чолаков и др.

Експозицията ще остане в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ до 17 септември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments