Нов „Център за хора с увреждания“ отвори във Варна

0
141
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

На първи декември отвори врати новият „Център за подкрепа на хора с увреждания“, включително и на такива с тежки множествени увреждания, съобщиха от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна. Целта на проекта е да осигури качествена грижа за 90 пълнолетни лица с увреждания, което ще е по иновативен модел.

Социалното заведение в „Аспарухово“ осигурява услуги в четири основни направления за дневна грижа, мобилна работа и почасови услуги, подкрепа за роднини и близки като същевременно им се възстановява трудовата заетост. Екипът ще разполага с 24 специалисти и помощен персонал. В това число влизат социални работници, рехабилитатори, психолог, лекар, медицински сестри, арт терапевт, трудотерапевт и санитари, които са наети да организират дневната грижа и почасовите услуги в Центъра. Социалното заведение разполага и със специализиран микробус с платформа за хора с увреждания, с който ще се осъществява транспортирането на потребителите и екипите за мобилните услуги.

Социалната услуга е нова за България и само пет общини в страната я предлагат. Екипите ще посещават семейната среда на потребителите, за да оказват необходимата подкрепа под формата на рехабилитация или социални консултации. Проектът се реализира чрез Европейския социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Общата стойност на дейностите възлиза на близо един милион лева.

Телефон за връзка със специалистите в Центъра: 052/820 816.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments