Нотр Дам: Шпилът на катедралата ще бъде възстановен с дизайн от 19 век

0
205
Картина на катедралата Нотр Дам в Париж.
Снимка: Пиксабей

Шпилът на катедралата Нотр Дам, който беше разрушен при пожар миналия април, ще бъде възстановен според оригиналния готически дизайн, съобщава “BBC”Френският президент Еманюел Макрон обяви решението, като сложи край на спекулациите, че шпилът ще бъде възстановен в модерен стил. Преди това той намекна, че се застъпва за “съвременна визия”Въпреки това той каза, че иска възстановяването да приключи до 2024 г., когато Париж е домакин на Олимпиадата.

Елисейският дворец потвърди, че основната грижа на Макрон е “да не се бави реконструкцията и да се усложнява допълнително – нещата трябва да се изяснят бързо”Той добави, че процесът на проектиране на модерен шпил с международен конкурс за архитекти може да доведе до ненужни забавяния.

“Президентът се довери на експертите и одобри основните очертания на проекта, представен от главния архитект, който планира да реконструира идентично шпила”, казаха от Елисейския дворец.

Съобщението беше последвано от заседание на Комисията за национално наследство и архитектура на Франция (CNPA). Когато покривът от 13-ти век на парижката катедрала се запали по време на реставрационните работи през април 2019 г., това предизвика огромно изливане на емоции, както и дарения от целия свят. В рамките на два дни за реставрацията на катедралата бяха събрани около 900 милиона евро (1 милиард долара; 805 милиона паунда).

Първият шпил на катедралата е построен през 13 век, но поради големи разрушавания той е премахнат в края на 18 век. Замяната му, проектирана от архитект Юджийн Вайълет льо-Дюк, е построена в средата на 19 век. След миналогодишния пожар дискусията за това как да се възстанови шпилът беше напрегната.

Армейският генерал Жан-Луи Джорджелин, който полага усилия за възстановяването, иска модерна алтернатива. Тази идея се появи за кратко, за да подкрепи президента Макрон, когато той заяви, че ще се застъпи за “съвременна визия” (на катедралата).  Това предизвика вълна от нетрадиционни предложения от страна на архитекти по целия свят – включително един дизайн с басейн на покрива и друг с гигантски парк и оранжерия на покрива. 

Но главният архитект на катедралата Филип Вилньов силно се изказа в полза на идентична визия след реставрация за постигане на предишния дизайн от 19 век. В една особено разгорещена размяна на реплики през ноември миналата година ген. Джорджелин каза на Вилньов “да си затваря устата”, предизвиквайки звучни реакции по време на заседание на комисията по културните въпроси на Народното събрание във Франция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments