Нито един български евродепутат не е гласувал за главен прокурор на ЕС

0
79
Лаура Кьовеши на изслушването си в ЕП, 26.02.2019. Скрийншот
Лаура Кьовеши на изслушването си в ЕП, 26.02.2019. Скрийншот

Изслушванията в комисиите на Европейския парламент на кандидатите за поста главен прокурор на Европейския съюз събудиха някакъв интерес в България – може би повече с усилията на Румъния да саботира собствения си кандидат Лаура Кьовеши, отколкото с бъдещата роля и правомощия на новосъздадената структура.

Същата липса на интерес се наблюдава и в българските представители в ЕП, които са членове на комисиите и са можели с гласовете си да повлияят на избора.

Единственият български депутат в залата по време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред е бил Емил Радев (ЕНП, ГЕРБ), като заместник-член на комисията. Той има право на глас само ако замества някой от колегите си, а случаят не е бил такъв. Колегите му Асим Адемов (ЕНП, ГЕРБ), Сергей Станишев (ПЕС, БСП) и Филиз Хюсменова (ГАЛДЕ, ДПС) бяха заместени от евродепутати от други страни членки.

Представителят на ГЕРБ Асим Адемов е заявил пред „Радио Свободна Европа“, че не е отишъл на заседанието „поради предварително поети ангажименти в България“. Станишев е бил зает със заседания на ПЕС. За момента няма официална информация с какво се е занимавала Хюсменова.

Участието или по-скоро неучастието на българските евродепутати за мен е изключително разочароващо и необяснимо странно. Специално следя работата на комисията за граждански права свободи. Там има трима депутати, неслучайни – Сергей Станишев, Филиз Хюсменова и Асим Адемов, титуляри и един резервен член в лицето на Емил Радев“, коментира пред БНР дългогодишният съдия и бивш евродепутат Душана Здравкова и нарече това „страхливо поведение„.

„Това очертава една обща картина на поведение на български евродепутати. Акцентирам върху това, защото се задават избори за европейски парламент. Много е важно кой ще отиде. Приемам всяка една позиция, становище, несъгласие. Не са длъжни всички да харесват Лаура Кьовеши или който и да било, но е редно да бъде обяснено. Уважително е към българския народ, особено към българските граждани, особено що се отнася до членовете на ЕП от страна на България.

В никакъв случай не мога да се съглася, че какъвто и да е ангажимент, особено партиен, каквото е обяснението на Сергей Станишев, е по-важен от една нова институция на Европейския съюз, каквато се явява Европейската прокуратура, която ще разследва финансовите измами и злоупотребата с Европейски средства – нещо много ключово за европейските граждани.

Веднага в главата ми се ражда въпросът: „Кой се страхува от Лаура Кьовеши“.

На гласуването в комисията в сряда сутринта румънската кандидатка Лаура Кьовеши получи подкрепата на 26 от членовете на комисията, французинът Жан-Франсоа Бонер получи 22 гласа, а германецът Андрес Ритер – 1 глас. Очаква се резултатът от гласуването да бъде изпратен на Председателския съвет на ЕП. Членовете на Председателския съвет (председател на ЕП и лидерите на политическите групи) ще вземат решение относно следващите стъпки на 7 март, преди преговорите със Съвета.

Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с компетентност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами с еврофондове, корупция или трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро, и да предава на съд извършителите на такива престъпления.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments