Нинова: Правителството харчи много, но парите не стигат до фирмите и хората

0
130
Корнелия Нинова във Варна
Корнелия Нинова във Варна. Снимка: БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посети във Варна, където проведе поредица от срещи във връзка с плана на политическата сила за възстановяване на България след COVID кризата, съобщиха от пресцентъра. 

Нинова бе категорична:

„Концентрирах разговорите ни върху една тема – икономиката, защото без възстановяване на икономиката няма да има нито възможност за социални политики, нито за реформа в здравеопазнето. Икономиката е в основата и на растежа на България”.

Председателят на БСП посочи още:

“Считаме, че 2021 е година за възстановяване на икономиката. Правителството харчи много пари, но те не стигат до фирмите и хората.”

Тя даде и примери – множеството малки и средни фирми чакат своята помощ още от първата вълна на COVID-19 през април-май на миналата година и още не са я получили.

Лидерът на българските социалисти отбеляза, че редица от малките и средни фирми са фалирали и затова безработицата е скочила до 400 000 нови безработни в края на миналата година.

“От БСП имаме конкретни мерки как трябва да се действа, за да се подпомогне бизнеса. Първо – предлагаме всички услуги, които се искат от фирмите, за да кандидатстват по проекти да бъдат правени служебно и по електронен път, за да се избегне бюрокрацията. Това ще ги облекчи страшно много”, каза председателят на БСП.

Корнелия Нинова обърна внимание на това, че в момента фирмите са натоварени с много документи и бюрокрация и това предложение на левицата ще разтовари част от процеса.

“Втората мярка, която сме обсъждали с много представители на бизнеса е да се обяви данъчна ваканция за фирмите и да не им се начисляват лихви за дължимите данъци за този период”, обяви Корнелия Нинова.

Тя се позова на споделеното от много хора на бизнеса с оплакване, че и до ден днешен плащат такса смет, без да работят и произвеждат.

Нинова поясни, че този въпрос в момента зависи от общините, но може да се реши и на централно ниво, като с промяна в закона се обяви данъчна ваканция.

“Третата мярка, която е изключително полезна за съживяване на икономиката, е държавата да покрие определен процент от оборотите на фирмите за предишните им периоди”, посочи лидерът на българските социалисти.

Нинова припомни, че управляващите обявиха тази мярка още в началото на декември – 2 декември 2020 г. и тогава обещаха, че в идните дни ще има развитие и ще започне плащането.

Корнелия Нинова констатира:

“Два месеца по-късно още нищо не се е случило.“

Председателят на БСП заяви, че освен краткосрочните мерки за спешна и бърза помощ за спасяване на фирмите, БСП има и дългосрочен план за развитие на икономиката като основата на този план е модернизация и дигитализация на икономиката.

“За да се намали административната тежест в нашият План за възстановяване ние предвиждаме създаване на 4 електронни регистъра. Данъчният ще съдържа данъчното досие на фирмите и на физическите лица, откъдето може да се ползва служебна информация. Вторият е електронен регистър на пазара на труда, в който се вкарват всички данни за безработицата във всички региони на България. В него ще може да се следи нивото на безработицата и хората, търсещи работа”, обясни Корнелия Нинова.

Третият регистър, предложен от социалистите е електронен поземлен регистър, в който се залагат собствеността на земята, броят земеделски стопани, субсидията, която са получили, като този регистър ще помогне да се изчистят и белите петна.

Четвъртият е електронен образователен регистър с информация за всеки един ученик къде учи, какви изпити е положил, какви оценки е получил и цялата нужна информация, която ще направи възможна връзката между образователната система и икономиката – тоест кадрите за бизнеса“.

Във Варна Нинова отбеляза, че втората тема за българската икономика са инвестициите. Тя припомни за огромния отлив на инвестиции заради условията за правене на бизнес в България и заради ковид кризата.

Лидерът на БСП подчерта, че правителството не прави инвестиционна програма, а помощите, които сега се отпускат на фирмите не са държавна българска политика, а са средствата от програма “Конкурентноспособност”, които са се прехвърлили заради ковид кризата в помощ на бизнеса.

От това в дългосрочен план следва, че средствата от програма “Конкурентноспособност” са изхарчени и проектите, по които са кандидатствали фирмите остават без финансиране“, каза Нинова.

Лидерът на БСП даде алтернатива:

„Затова ние предлагаме допълнителни мерки – Държавен инвестиционен фонд, който заедно с фирмите под формата на публично-частно партньорство да помага и да създава развитие на фирмите”.

Нинова бе категорична още, че третото, което трябва да се направи за фирмите е експортът, като той е един от стълбовете на икономиката.

“Предлагаме увеличение на капацитета и финансово такова на Българската агенция по експортно застраховане. Разботваме и сериозна програма за подпомагане експорта на България“, изтъкна Нинова.

Председателят на БСП продължи с изброяването на мерките, формулирани от социалистите:

„Четвърто – преструктуриране на Банката за развитие. Единствената държавна банка, която досега подпомагаше 6-7 големи фирми в България, но не и това, за което е създадена – за подпомагане на малкия и среден бизнес. И там планираме план за преструктуриране, така че парите да стигнат до фирмите.“

„В плана на БСП за възстановяване сме заложили мерки и за подпомагане на туристическия бранш. Той е подчинен на това държавата да поеме роля и функции и да подпомогне българските туристически фирми. Не само временно с ваучери, а дългосрочно. Искаме да създадем програма, в която българската държава се договаря с другите държави-членки на Европейския съюз за приемане на граждани на ЕС за балнео и спа лечение с минелни води”, каза Корнелия Нинова.

Тя припомни, че в България имаме над 225 лечебни минерални извори, а това богатство не се използва. Идеята на БСП е с тези държавни споразумения да се осигуряват групи от европейски граждани, които идват тук на балнео лечение, като заплащането се осигурява от здравните каси на съответната държава:

“Имаше го преди време, спря и вече много години не се предлага. Разговаряхме и с Асоциацията на фирмите, които са ангажирани в балнео и спа лечението. Те имат огромна нужда от това и тази мярка би помогнала на този бранш. Затова се ангажираме да подготвим такава програма и да подписваме споразумения с други европейски държави. Такава програма би помогнала да се реализира сезона.“

Нинова изрази опасения, че Варна се е превърнала в сезонен град – активен икономически и социално само през сезона.

“Но не само туризмът трябва да е центъра на развитието на града. Покрай прекрасното местоположение на града имаме амбицията Варна да стане сериозен логистичен център. Например, разглеждахме конкретно предложението да се модернизира и поднови жп линията Варна – Русе. Нужно е да се развие и пристанището. Имаме цялостен план по Дунава до другите европейски страни това да се превърне в един сериозен канал за търговия и икономически оборот, което ще съживи и цяла Северна България и общините в Северозапада, които са в много лошо икономическо положение”, разкри част от плановете на БСП за развитие на Севера и на морската ни столица Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че не може да се прави икономика на парче:

“Това в момента е кърпене на парче. Пари, които не стигат реално до фирмите и хората. Затова разработихме Визия за възстановяване икономиката на България.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments