Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите

0
86
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка: Facebook

„От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите.“

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в свой пост в социалната мрежа Facebook по повод скандала с Българската банка за развитие. Както стана ясно били са раздавани огромни кредити на фирми, близки до Делян Пеевски

„Когато беше трудно само ние се борехме срещу този модел, докато сегашните „нови“ правеха угоднически интервюта или заемаха държавни служби. От вчера кредитите на Българската банка за развитие са много коментирани и интересни“, написа още тя. 

Нинова припомни свое изказване отпреди повече от година:

“Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери.
И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно. Сигурна съм, че това е принос в световната икономическа наука и практика- с антикризисна мярка за помощ на икономиката да наливаш пари във фирма за събиране на кредити. През годините, откакто съществува, ББР се превърна от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото “управление” на Борисов.
Как трябва да стане? Алтернативата е: слагане лимит на кредита за една фирма- например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен). Определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО. В цял свят в момента отговорните държавници стимулират националните си икономики. Неслучайно и Европейската комисия промени критериите за държавна помощ. Сега е най-удобният момент да се инвестира в българското, родното. Стига да искаш да правиш икономика, а не далавера.”

Нинова разкритикува тези, които наричат БСП „беззъба опозиция“. Тя ги попита къде са били те тогава. 

„Сега, когато режимът на Борисов е свален, е лесно да си борец срещу него. Когато беше трудно, само БСП се бореше с него, докато други му правеха угоднически интервюта или заемаха топли държавни служби. И още един въпрос – каква е позицията на главния претендент да управлява ИТН за ревизия на ББР?“, попита още тя. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments