Нинова: Г-н Радев, Вие предадохте левите хора!

0
23
Брифинг на БСП
Брифинг на БСП. Снимка: Корнелия Нинова, Facebook

„Г-н Радев, Вие предадохте левите хора! С публикуването на закона за предоставяне на оръжие на Украйна въвличате България във войната.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в парламента. Изказването й продължава по следния начин:

„Президентът Радев не спря предоставянето на оръжия за Украйна и днес публикува с указ закона. Господин президент, предадохте левите хора. През март месец президентът направи следното изявление, а след това и многократно го повтори: “Който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна и по този начин въвлече България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Защото цената винаги се плаща от гражданите“.

Обръщаме се към президента Радев, дължите обяснение на общество по Вашите думи, казани по-горе. Защо поехте риска да въвлечете България във войната? Предадохте социалистите, които са за мир, и които в две кампании Ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани – Вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент.
БСП докрай ще се бори против предоставянето на оръжия на Украйна, защото това въвлича България във войната.

В тази връзка ще сезираме Конституционния съд. На 21 декември отправихме писмо-покана до „Възраждане“ да се присъединят, защото нашите подписи не стигат. Ако това не се случи, още днес ще сезираме омбудсмана, която също има право да иска от Конституционния съд произнасяне за противоконституционност на този закон. Ще използваме всички възможни случаи и начини по закон – всичко по силите си ще направим, за да спрем този договор, който по същество представлява вземане на страна във войната и въвличане на България в нея.“

Малко по-късно Нинова съобщи, че е събрала нужният брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна за противоконституционно. Под искането са се подписали 50 народни представители – 26 от „Възраждане“ и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments