Никулден: Медицинските работници в Бургас ще получат празничен обяд

0
103
Курбан
Снимка: Община Бургас

На Никулден празник имат всички рибари, банкери и моряци. Тази година Бургас ще се празнува онлайн заради COVID-19. Всички събития ще се проведат в различни електронни формати. Медиците на първа линия ще получат празничен обяд. Заместник-кметът по културата Диана Саватева каза пред „NOVA“:

Празник ще има, макар и по-особен. Ще бъдат подготвени над 3000 порции с храна, които ще стигнат до болниците. Лекарите ще могат да се докоснат до традиционния рибен курбан. Това е начин да покажем съпричастността си към медиците.”

Диана Саватева допълни, че морето не е само част от Бургас, но то е и съдба и вдъхновение. Заместник-кметът пожела в тези трудни за всички времена Св. Николай Чудотворец да ги закриля. Тя обясни, че празникът има много лица, но Общината са избрали най-човешкия начин да покажат съпричастност към хората, които най-много имат нужда от това. Тя уточни, че порции храна са предвидени за всички дежурни екипи и за пациентите в болниците и за социалните заведения. По този начин всички те ще могат да вкусят традиционния рибен курбан, който е приготвен от майсторите на остров „Света Анастасия“.

Духът на Никулден днес ще присъства в избраните от Общината учреждения, защото хората там имат нужда от подкрепа в тази епидемична обстановка. Саватева призова  именниците да празнуват разумно, за да могат да се опазят здрави, защото предстоят и още по-хубави семейни празници.

Същевременно беше проведена специалната литургия в храм „Св. Кирил и Методий“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments