Николова подписа проект за над 3 милиона лева за екскурзоводи и планински водачи

0
82
Марияна Николова
Вицепремиерът Марияна Николова. Снимка: Правителствена информационна служба

Вицепремиерът Марияна Николова подписа анекс към проект на стойност над 3 милиона лева. Средствата са предназначени за екскурзоводи и планински водачи. Проектът е по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Управляващите твърдят, че целта е да се подомогнат специфичните професии в туристическия сектор, пострадали от COVID кризата. 

Това обаче е поредният пример за изразходване на средствата на европейските данъкоплатци за антикризисни мерки. Правителството търпи редица критики в тази насока, защото не осигурява пари от държавния бюджет, въпреки че такива има. Дали тези средства ще бъдат похарчени прозрачно, предстои да разберем. 

„Изключително съм доволна, че успяхме да договорим финансова подкрепа от над 3 млн. лв. за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които очакваха нашата подкрепа. Благодаря на колегите от Министерството на икономиката, на Управляващия органи на ОПИК, както и на Министерството на финансите за съвместните усилия да ни подкрепят в този пилотен проект. Сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията, причинена от COVID 19, a екскурзоводите и планинските водачи не попадат в обхвата на останалите мерки, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла“, коментира вицепремиерът Николова.

Проектът на Министерството на туризма цели повишаване на капацитета на малките, средните и микро-предприятия в сектора и се изпълнява по ОПИК. Предвижда се по него да бъдат наети голям брой експерти, в това число екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. Чрез професионализма, знанията и опита си те ще представят местни забележителности и туристически продукти, обекти за настаняване, хранене и развлечение и други. За свършената работа специалистите ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

Поводът този подход да бъде приложен в подкрепа на екскурзоводите и планинските водачи, е че същите ще могат в по-бързи срокове да се възползват от възможността да получат финансиране, каквото до момента не са имали. От друга страна, ще могат да допринесат със своите знания, умения и опит за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

От ресорното министерство съобщиха още, че получавали много отворени писма от представители на тези свободни професии, които искали да допринесат за популяризирането на обекти срещу съответното заплащане. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments