Николай Витанов: Врагът е отблъснат, третата вълна си заминава

0
44
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Математикът Николай Витанов, който беше член на Националния оперативен щаб, обяви в пост в социалната мрежа Facebook, че врагът бил отблъснат и третата вълна си заминавала. Към момента базовото репродуктивно число имало рекордно ниска стойност, а именно – 0,595. Очаквало се спадане на активните случаи под 35 000, като посоката на движение била надолу и те можели да станат 30 000.

„Говори се, че спадът бил заради сезонния ефект при грипчето. Това не е грипче. Доказателство, което така бие по главите, че ги чупи – познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където „грипчето“ покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка – населението е над 1 милиард души“, написа още Витанов.

Той посочи още, че щитът нараствал:

„Ядрото на щита днес е 20.6%, повишение спрямо вчера – 0.5%. Обхватът на щита днес е 38.3%, повишение спряма вчера – 0.5 %. При това темпо – достигане на 70% – след 63 дни. При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне – ваксини вече – с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира.“

Витанов обяви, че има и спад на смъртността, като случаите вече са под 50 на ден. Освен това бил много силен трендът за спадане на случаите под 500 на ден, като те отивали към 100 на ден.

„Индийският щам обаче е на нашите граници. Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега“, написа още той и допълни:

„Писал съм многократно – очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист. Затова не изпълних разпореждането на министър-председателя да се явявам веднъж седмично на брифингите на щаба с информация. Когато предсказвах появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден (може и да не бъде съден), но задължително трябва да бъде хвърлен в затвора. Спомнете си, какво говорих през септември миналата година за ноември – септември беше времето, когато никой не си и помисляше, какво може да се случи през ноември. Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов. Хайде сега, пробвайте да скочите над летвата. И така всеки ден, цели 14 месеца. Като го направите, елате, лично ще ви потупам по рамото за добре свършена работа.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments