Николай Витанов: Трендът на заетостта в болниците още не е пречупен

0
15
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов публикува своята прогноза за развитието на пандемията от коронавирусната инфекция. Той подчерта, че „Омикрон“ властва у нас вече трета седмица. Засега сме успели да пречупим трендът на заболеваемостта, но не и този на заетостта на лечебните заведения

Публикуваме цялата му прогноза без редакторска намеса:

„Състоянието на нещата е следното:

0. Върви третата седмица от царстването на „Омикрона“.

„Суперпожар – няма. Единият тренд е пречупен, но другият – на заетостта на болниците – още не е. Новините обаче и там са добри. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от максималния възможен капацитет. Което си е голям успех за цялата здравна система. Минаваме много добре през тази, най-висока от всички вълни.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове трябва да се пречупят за да излезем от пика. Пикът на високата смъртност ще се пречупи последен.

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече трета седмица. Няма нищо учудващо за човек, който познава закономерностите на нелинейната динамика на сложни системи. Обаче не става с това, само да начокаш математическите теореми. Трябва да можеш и да ги прилагаш на практика, а това вече е друга наука.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Пречупи се в прогнозирания срок. Какво да пиша повече – виждате го. Базовото репродуктивно число и днес е 1.02. Кръстоносния поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България. Последна надежда – да активира част от народа, която да докара вторичен пик.

Но сценарият вторичен пик засега е нестабилен. Могъща е инатестата част от народа. Но насреща си има хора, които знаят как един сценарий за социална система се държи в дестабилизирано състояние. Да видим какво ще стане.

Иначе сценарият вторичен пик отдавна е пресметнат. Но е нестабилен.Очакването е разумната част на българския народ да успее да пренесе инатестата на гърба си през тази криза.

4. Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице първи признаци, че това е максимума на натиска.
Пречупването на тренда наближава полека.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват, както е прогнозирано.

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Виждате, че в София дори ще се отслабват мерките. Няма нужда и от тотален локдаун. Забележете – някои въобще не усещат, че има мерки. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на мерките бе използвана икономично и изключително ефективно.

6. Смъртността – и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари. Към края на месеца.

7. Накрая – справяме се. Вируса върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, но не му се получава. Вие, които четете редовно тези сводки, знаете защо.

Отбранителната система на Града на машините работи без засечка. Натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What’s up doc?

Помнете – една отбранителна система се пробива най-често отвътре. Дръжте курса така. Не помагайте на вируса – кръвта му тече и той ще грохне.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments