Николай Витанов: Чакат ни трудни седмици, цялата COVID карта ще почервенее

0
53
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Очакват ни три трудни седмици, скоро COVID картата ще стане изцяло червена. Тази прогноза направи чрез личния си профил във Facebook математикът Николай Витанов. По думите му промяната ще започне през следващата седмица, като до края й зеленото от регионите съвсем ще изчезне.

„След като „Омикрон“ достигне своята доминация, ни очакват три трудни седмици. Подгответе се психически, защото тази карта ще стане изцяло червена. От нас зависи да не допуснем да стане виолетова. През следващата седмица ще стане ясно кой е прав – дали аз, който казвам, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които твърдят, че ще бъдат, коментира Витанов.

Той поясни, че в момента базовото репродуктивно число е 1.38. Щом цифрата не доближава 2, това означава, че т.нар. „суперпожар“ (влошаване на всички области едновременно) може и да ни подмине. Това от своя страна означава, че не се очертава да има и пълен локдаун.

„Някои ме обвиняват в непоследователност, защото в момента работя за правителството. Аз съм там заради вас. Ако беше останал старият план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има стохилядни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни. При предишната вълна не работех за правителството. Помните ли как тогава всички викаха – „локдаун, локдаун веднага“ и само един-единствен от аналитиците каза, че локдаун няма да има. Сега този същият е последователен. Казва ви, че можем да избегнем локдауна с малко ваша помощ. От вас зависи дали ще изтървем възможността да ни се размине локдауна. Може да ни се размине, но трябва да се пазим, да не се разболяваме и да не стигаме до болниците“, предупреди математикът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments