Николай Витанов: Благоприятният сценарий за пандемията продължава да е устойчив

0
26
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Математикът професор Николай Витанов направи нова прогноза за развитието на пандемията, като според него благоприятният сценарий продължава да бъде устойчив. Но той предупреди и да внимаваме. Витанов разиграва три различни варианта за развитие на ситуацията до края на декември. 

Публикуваме части от позицията му без редакторска намеса:

„Що се отнася до обстановката, както и очаквах, благоприятният сценарий продължава да е устойчив. Движим се надолу както за броя на новите случаи, така и полека и смъртността започна да намалява. Контролните числа за края на месеца ги знаете: ако сценарият продължи да е устойчив, трябва да паднем под 2000 нови случая на ден и под 100 починали на ден.

За декември месец съм казал три възможни сценария. На 1-ви декември ще ви пиша кой от тях ще е устойчив за месец декември. Мога и сега да ви го кажа, но още не е свършил периодът за предишната прогноза. Пък и нека и колегите математици, а също и ревящите хейтъри и те си кажат прогнозите. Тия последните сега реват, че съм казал три сценария и те можели така да кажат.

Не, не можете. Сценариите на Витанов винаги са обвързани с числа. Вашите сценарии са като прогнозата за времето: или ще вали или няма да вали. Затова и никой не ви обръща внимание, освен мен, но аз съм заинтересован по някаква причина да ви държа в добра ревяща форма. Причина, която вие все не можете да разберете, а ако я разберете, ще се гътнете от яд.

Както обещах, повечко информация за трите възможни сценария за декември. Остана сценарията „Ако нямаме акъл в главата“. Кръщавам ги така тези сценарии, за да подчертая, че в тази система има активни елементи и това сме ние хората. Ние може да стабилизираме един сценарий и да дестабилизираме друг. И който прави прогнози за пандемията, трябва да отчита това.

При сценарий „Ако нямаме акъл в главата“ низходящото движение на броя нови случаи на ден спира и започва отново увеличаване. Смъртните случаи за ден продължават да намаляват още две седмици и след това отново започват да нарастват. Здравната система се разтоварва две седмици след устойчивостта на сценария и след това броят на активните случаи започва да расте отново.

Дали това ще е устойчивият сценарий за декември или пък не – както съм ви обещал, ще кажа на 1-ви декември. Засега не е устойчив. Но ако нямаме акъл в главата, може и да стане. Питате ме, колко акъл в главата има българския народ. Стойността на този параметър е известна, но ви е ясно, че каквато и да е, не бива да казва на глас. Не ви я и казвам.

Базовото репродуктивно число в момента е 0.955. Това означава, че продължава разтоварването на здравната система. Очакванията са за леко ускоряване на разтоварването и за продължаващ спад на броя на активните случаи надолу към 100 000.

На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването ситуацията не се е променила много. 13 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България е доста по-добра от обстановката в Западна България. Тук кратка бележка за възможните сценарии за декември:

1. „Ако имаме акъл в главата“: Кафявата област в Западна България ще намалява, 6-те области в централна България може да минат на ниво 3 на риск.

2. „Тибет“: ситуацията няма много да се промени в сравнение със сеташната и цял месец ще гледате карти, подобни на днешните

3. „Ако нямаме акъл в главата“: Зоната от области на нива 4 ще спре да се свива и ще започне да се разширява на изток.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че не се очаква влошаване на ситуацията през тази седмица, но че и подобряването на ситуацията е относително бавно. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко без Кърджали е още виолетово. Рисковете са налице и докато дифузното разпространение на вируса е доминантно, ще продължава да ги има.

В заключение – вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща. Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments