Николай Рачев за Сенсей Виктор Панасюк: Винаги може да се научи нещо полезно от такъв майстор като него!

0
174
Николай Рачев
Николай Рачев. Снимка: Личен архив

Както Искра.бг съобщи от 15 до 17 април в Бургас ще се проведе 3-дневен карате семинар, за който в морския град от Молдова пристига Сенсей Виктор Панасюк. Той ще бъде в България по покана на Шихан Николай Рачев от клуба по киокушинкай „Самурай“. Пред Искра.бг той разказа защо е решил да покани точно Панасюк и какви са допирните точки между двата бойни спорта.

Рачев започва да се занимава с кикушинкай през 1984 година в тогавашния клуб „Киокушин Бургас“. Впоследствие се е преименувал в „Самурай Бургас“. Рачев е наследил този клуб и в момента е треньор в него. Над 40 души се занимават с бойни спортове в „Самурай“. Те се обучават освен от Николай Рачев от още двама треньори – Кристиан Станков и Александър Трендафилов, които са втори дан. Самият Рачев е пети дан, като първият го е придобил през далечната 1992 година.

„През годините клубът е завоювал много успехи. Имаме световен шампион в лицето на Станислава Бойчева през 2015 година. Имаме световни шампиони за младежи и девойки също“, обясни той.

Самият Рачев също е завоювал много отличия от различни състезания по киокушин, кикбокс и муай-тай.

Николай Рачев
Николай Рачев. Снимка: Личен архив

Решил е да покани Сенсей Виктор Панасюк, защото той е доказан майстор в своя стил – Годжу рю:

„А, както е известно, Годжу рю е в основата на киокушин и имат доста общи неща в техниката, така че винаги може да се научи нещо полезно от такъв майстор като него. Човек трябва да е отворен да се учи от всички.“

Интересен е фактът, че Рачев не се познава със Сенсей Виктор Панасюк. Ще го направи, когато той пристигне в Бургас за семинара този уикенд. Успял е да го убеди да посети България чрез свои колеги, които го познават лично. Интерес към събитието има.

„Всеки, който иска да се самоусъвършенства и да научи нова техника е добре дошъл на семинара“, казва Рачев.

Самият той посочи, че тъй като една от темите на семинара е санчин, Рачев се надява да научи нещо ново в нея и което е свързано с корените:

„Годжу рю имат много общи техники с киокушина и една от тях е санчин. Аз мога да видя една малко по-различна гледна точка на изпълнение. Всяко нещо ще ме обогати.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments