Николай Младенов: Страховете за бежанска вълна не са основателни

0
45
Николай Младенов
Николай Младенов. Снимка: Facebook

Страховете към този момент за голяма бежанска вълна не са основателни, заяви бившият външен министър Николай Младенов. Той посочи, че не трябва де се правят сравнения с имигрантския наплив от 2015 година. Младенов коментира пред „NOVA“:

Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 година. Ние започнахме програма за изграждане на ограда по границата, същото направи и Гърция. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет. Хората, които я минават трябва да бъдат щателно проверявани.

Бившият външен министър добави, че все пак е възможно с времето ситуацията да се промени. Според него, за да ограничи нелегалният мигрантски поток е нужен един много добър диалог с Турция. Той е категоричен, че идеалният вариант е в Европейския съюз да има споделена отговорност. По думите му диалозите и разговорите в Европа са много важни и не е нужда да се случват истерично. Младенов уточни:

Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места.”

Николай Младенов посочи, че на този етап нямам планове да се включва отново в българската политика. Той разясни, че има други ангажименти, които са извън пределите на България. Според него ситуацията в нашата страна е много лоша и допълни:

Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система у нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments