Николай Младенов: Разрушителната война ще направи Газа неуправляема

0
90
Николай Младенов
Николай Младенов. Снимка: Facebook

Доскорошният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов коментира, че това, което се случва в момента в Ивицата Газа е било напълно възможно да бъде предотвратено. Пред „БНР“ той застъпи тезата, че причината за военните действия е фактът, че седмици наред е било оставено напрежението да се покачва, без да има намеса срещу това в обратната посока.

Лошата новина е, че в момента Младенов не вижда възможност за медиация между двете страни. Но трябва да се продължи да се търси такава пролука, защото ако военните действия продължат, то те ще оставят своето петно върху региона за години напред.

Според Младенов в момента войната се води на три фронта. Единият е противопоставянето на групировката „Хамас“ срещу Израел. Вторият фронт са сблъсъците между арабите и евреите. А третият – пропагандната война, която е започнала.

Като дългосрочна опасност Младенов открои радикализацията на населението и от двете страни. Той припомни, че в миналото усилията са били насочени към мирното разрешаване на конфликта. Но сега той се е преместил в Йерусалим, в светите места. Там той е предимно в кварталите, в които живеят араби.

Освен това към днешна дата е факт и обстоятелството, че има един абсолютно замразен мирен процес. Това вече е отнело всякаква надежда в гражданите, че чрез мир и преговори конфликтът може да бъде разрешен. Още повече, че това трябва да бъде направено по начин, който е изгоден и за двете страни. Именно затова хората губят надежда и са започнали да се радикализират.

Друго важно обстоятелство е, че в Израел политическият елит вече не признава и не е съгласен с формулата „мир срещу земя“. Друг усложняващ фактор е, че Ивицата Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

Младенов подчерта, че ако това, което виждаме в момента, продължи още само една седмица или десетина дни, разрушителната война ще направи Ивицата Газа напълно неуправляема. За него сега ключова роля в деескалацията на напрежението може да изиграе Египет, защото вече се е доказало, че с натиск отвън мир не може да бъде постигнат.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments