Николай Младенов е вторият български политик в досиетата „Пандора“

0
30
Николай Младенов
Николай Младенов. Снимка: Facebook

Николай Младенов е вторият български политик в досиетата „Пандора“. Той е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 година, разкри българският участник в международното разследване – сайтът „bird.bg“. По това време са били минали няколко месеца откакто Младенов напусна българската политика. Седмица преди регистрацията той стана специален пратеник на ООН в Ирак. Той зае поста на 2 август 2013 година, а фирмата е регистрирана на 9 август същата година.

От сайта са успели да се свържат с Николай Младенов, който е обяснил, че по това време е решил да започне консултантски бизнес, но открилата се възможност да работи в ООН е променила неговите намерения. Така той твърди, че дори е забравил за регистрирана фирма. Тя никога не е извършвала дейност, няма открити сметки и финансови потоци не са налични.

Що се отнася до факта, че офшорната компания е регистрирана седмица след встъпването му в длъжност като пратеник на ООН той каза, че не бил наясно с процеса на регистрация на фирмата. Но той бил започнал още преди мандата му в Организацията на обединените нации.

В документите на досиетата „Пандора“ се вижда, че са фактурирани по 600 евро годишно за регистрацията на фирмата. Тя е била активна до месец май 2018 година. Тогава Младенов е получил документ, че компанията вече не е активна.

От ООН обявиха, че те не знаят нищо за наличието на офшорната компания. От отговора им става ясно, че тази фирма не е била декларирана.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments