Николай Милков в Северна Македония призова за придържане към положителния дневен ред

0
76
Николай Милков и Буяр Османи
Николай Милков и Буяр Османи. Снимка: МВнР

Служебният министър на външните работи Николай Милков проведе работно посещение в Република Северна Македония, съобщиха от ресорното ведомство. В рамките на визитата заедно със своя македонски колега Буяр Османи Милков откри бизнес форум под надслов „Един милиард и по-нататък“.

На събитието, което се провежда под егидата на двамата министри, присъстваха повече от 150 представители на бизнеса и търговските камари на двете държави. Беше отбелязано преминаването на символичната границата от 1 милиард евро стокообмен за 2022 г., което се случва за първи път в отношенията между България и Северна Македония.

Министър Милков подчерта, че икономическото сътрудничество ще допринесе за постигането на ключови европейски приоритети като Зеления и цифровия преход и отбеляза, че енергийната и инфраструктурна свързаност са ключови предпоставки за развитие на успешен бизнес и за устойчивост по време на кризи. В тази връзка изтъкна, че усилията за реализиране на Коридор 8 трябва да продължат.

Министърът отбеляза, че протичащите процеси в двустранните отношения не са еднозначни, но съвместните прояви като бизнес форума допринасят за изграждане на позитивна атмосфера и утвърждаване на добросъседски отношения.

Той призова за придържане към положителния дневен ред и изпълнението на съвместните ангажименти по Договора за добросъседство и неговите Протоколи. Подчерта, че част от тези усилия представлява осигуряването на спокойна и безопасна среда за функционирането на българските клубове, които имат потенциала да се превърнат в мост на приятелство.

По-късно през деняНиколай Милков и Буяр Османи проведоха съвместно честване на важна личност от общата история на двете държави – Св. Климент Охридски. Събитието е резултат от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и се организира съгласно постигнатите договорености през месец юли от тази година. Министър Милков повтори последователната подкрепа на България за работата на Съвместната комисия, като опити за възпрепятстване на нейната работа ще бъдат разглеждани като опити за нарушаване на добросъседските отношения.

Двамата министри положиха венци и цветя пред паметника на Св. Климент Охридски и разгледаха библиотеката, носеща името на светеца, като българската делегация размени с директора й книги.

В Скопие министър Милков проведе среща с председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери, на която бяха обсъдени различни аспекти на двустранните отношения.

Посещението продължи с визита на Института за слухова, речева и гласова рехабилитация, където със средства, отпуснати по програмата на Република България „Помощ за развитие“, е закупен единственият по рода си в Северна Македония клиничен аудиометър. Стойността на проекта е 22300 евро и има за цел осигуряване на напълно оборудван кабинет за аудиометрия, който да се използва за преглед и установяване на различни разновидности на вербална патология при деца и възрастни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments