Николай Денков: Около 30% от учителите са ваксинирани

0
10
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Президентство

Малко над 30% от учителите са ваксинирани срещу коронавирус. Освен това малко над 20 на сто от преподавателите са преболедували, съобщи пред „bTV“ служебният министър на образованието и науката Николай Денков. При учениците процентът на имунизираните е нисък – около 2 на сто.

Денков призна, че не са се справили с ваксинирането на учителите, защото има голямо недоверие в обществото и това е очевидно за всички. Той подчерта, че е била направена кампания и той самият винаги е призовавал преподавателите да се имунизират.

На въпрос дали одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да присъстват на практическите занятия, министърът отговори, че напълно одобрява този подход. Той обясни, че не можеш да бъдеш лекар, ако не вярваш в медицинската наука.

Денков каза още, че учебната година ще започне присъствено навсякъде. Между учениците ще трябва да има дистанция. Между техните родители – също. Освен това ще са нужни и маски.

Министърът обясни, че ако от здравното ведомство издадат заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава те ще трябва да се съобразят. Но ако няма такава заповед, то всяко училище и област ще преценяват според обстановката как да действат.

Той каза още, че не МОН, а РЗИ предоставя тестове за децата. Но условието е 90% от родителите да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, тестове за коронавирус ще се правят всяка седмица.

В момента течала и кампания за скрийнинг на преподавателите преди началото на учебната година. До момента 20 000 учители били декларирали, че искат да се тестват. Така до края на седмицата ще има ясна картина за цялата страна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments