Николай Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата, ще го направи

0
231
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Здравните мерки се взимат от Министерството на здравеопазването. Така ако то реши да затвори училищата по-рано от предвиденото, ще го направи. Това обяви пред „NOVA“ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той обясни, че ситуацията със заразените ученици е много различна в отделните части на страната. Затова подходът трябва да бъде не на национално, а на регионално равнище.

Данните показват, че за страната средно учителите под карантина са 3,6%. Но в Благоевград например те са 8,5 на сто, докато в Търговище са само 1,08%. Разликата е осем пъти. Що се отнася до учениците средното за страната е 2,58 на сто. Но в Бургас са почти 5%. В Търговище пък са 0,5 на сто.

Припомняме, че по принцип приетия нов план за управление на пандемията предвижда присъственият процес в училищата ще бъде спиран само в много краен случай. Детските градини пък няма да затварят изобщо.

Планът предвижда при 50% запълване на интензивните легла да се засили контролът по спазването а противоепидемичните мерки и изискването за „Зелен сертификат“ на учителите, както и тестването на учениците, които не притежават такъв. Заниманията по интереси ще продължават да се провеждат, както и груповите дейности, но няма да могат да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се посещенията на ученици в музеи, галерии и други културни центрове.

При 60% запълнени интензивни легла ще се спрат заниманията по интереси. Ще останат само тези, които са в рамките на целодневната форма на обучение. Групови дейности ще се провеждат, но само след тестване на учениците веднъж седмично.

При 70% запълване на леглата учениците от 5-ти до 12-ти клас ще преминат към смесена форма на обучение и ще редуват присъствено с онлайн през седмица. Децата от 1-ви до 4-ти клас ще останат в класните стаи.

Училищата и Центровете за специална образователна подкрепа ще преминат на онлайн обучение чак при 80% запълване на интензивните легла. Но и тук при възможност децата от 1-ви до 4-ти клас ще ходят на училище присъствено с тестване веднъж седмично. Ако се наложи, те също ще учат дистанционно, но за не повече от една седмица.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments