Николай Денков отхвърли предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение

0
52
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков категорично отхвърли предложението за коалиционно споразумение, направено от партия ГЕРБ, описвайки го като „радикална подмяна на приоритетите на правителството“. В изявление, направено в началото на правителственото заседание днес, Денков подчерта, че предложението се отклонява от основната цел за реформи и поставя акцент върху разпределението на министерски позиции и борбата за власт.

„Вместо да продължим с важните реформи, се сблъскваме с предложение, което пренасочва фокуса към министерски кресла и борба за постове“, заяви Денков, като добави, че правителството трябва първо да изпълни текущите си задачи, договорени с ГЕРБ преди девет месеца, преди да може да се обсъжда как да продължи напред.

Премиерът изтъкна ангажимента на своето управление към освобождаването на институциите от „корупционния багаж“, който те носят от годините на преход. Той подчерта неотложността на тези действия в светлината на скорошни разкрития за корупционни схеми, включващи организирани престъпни групи с политическа протекция, които са извършвали престъпления под затворените очи на правораздавателните органи.

„Последните разкрития показват на всички ни, че правосъдието в България е било превърнато в борса за корупция, където вместо да се борим с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки“, добави Денков.

Премиерът подчерта необходимостта от политическа смелост за предприемане на следващите стъпки в управленската и законодателната програма на правителството, включително изборът на членове на Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет и други ключови регулаторни органи.

Отказът на Денков да приеме предложението на ГЕРБ подчертава продължаващите политически разногласия в страната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments