Никола Стоянов: Не очаквайте приемственост в бездействието, което Нинова имаше към Северозападна България

0
16
Пресконференция
Пресконференция. Снимка: МИИ

Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на днешната пресконференция в Монтана за представяне на инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“. Той призова местната общественост да не вярва на политическите спекулации, които се разпространяват в последните дни по тази тема, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията /МИИ/.

„Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, подчерта министър Стоянов. Той уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго освен да проучи възможността за реализация на тази нова технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, подчерта министърът. По думите му предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира.

„От гледна точка на преките и косвени икономически ползи мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър. Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проекта да се изпълнява от български компании, което е още един шанс за бизнеса да се отворят и нови работни места.

“Във всички решения, които ще взимаме по темата преди всичко е държавния интерес и безопасността”, категоричен е той.

Участие в брифинга взеха още кметът на Община Монтана Златко Живков, областният управител Валери Димитров и изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments