Никола Стоянов: Автомобилният сектор е обхванат от ключови трансформации

0
39
Никола Стоянов
Никола Стоянов. Снимка: МИИ

„България е трета в Европейския съюз по добив на мед и страната ни трябва да се възползва от стратегическото си положение.“

Това обяви служебният министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на международната конференция Automotive & Battery Forum 2023, съобщиха от ведомството. 

„Автомобилният сектор е обхванат от ключови трансформации, които ще бележат бъдещето на сектора през следващите десетилетия“, каза още той.

Стоянов акцентира, че от една страна в момента европейските компании търсят възможности да върнат ключови производства от Азия на Стария континент, а от друга – все по-голямото значение на производството на батерии и развитие на електрическата мобилност. По думите му България може да предложи много, за да отговорят европейските предприятия и на двете трансформации в сектора.

„Ние сме страна член на ЕС с ключово географско положение – както по отношение на Балканите, така и за Близкия Изток. Заедно с това сме и сред водещите държави по добив на редица метали, които са ключови за автомобилната индустрия и в частност за производството на батерии“, добави още той.

Икономическият министър припомни, че заедно с Минно-геоложката камара се разработва инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще покаже ясна картина на полезните материали, които се добиват у нас и икономическата специализация на всеки от районите. Никола Стоянов обърна внимание, че наред с това продължава развитието на държавните индустриални зони, „защото това са локациите, които могат да предложат най-много на компаниите търсещи „nearshoring”.

В събитието взе участие вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Конференцията се организира от Аутомотив Клъстер България и Българската агенция за инвестиции и се провежда в периода 25-27 април 2023 г. Над 150 лидери и експерти от световната автомобилна индустрия ще дискутират теми, свързани с декарбонизиране на сектора, последни пробиви при батериите за електромобили и системи за съхранение на енергия, дигитална трансформация и иновации в производството и други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments