Никарагуа прекратява отношенията си с Тайван с дипломатическа победа на Китай

0
6
Знамето на Никарагуа.
Снимка: Пиксабей

Правителството на Никарагуа скъса дипломатическите отношения с Тайван и прегърна Пекин, заявявайки, че има само един Китай в света, съобщава „BBC“.  Съобщението на Никарагуа в момента оставя малко повече от дузина държави, които поддържат официални дипломатически отношения със самоуправляващия се Тайван, включително други централноамерикански държави Хондурас и Гватемала. В четвъртък в телевизионно съобщение от столицата Манагуа външният министър на Никарагуа Денис Монкада заяви:

„Китайската народна република е единственото легитимно правителство, представляващо цял Китай, а Тайван е несъмнена част от китайската територия.

Той допълни:

„Правителството на Република Никарагуа прекъсва дипломатическите отношения с Тайван от днес и преустановява всякакви контакти или официални отношения.

Континентален Китай и Тайван се управляват отделно от края на китайската гражданска война преди повече от 70 години. Сега Тайван е процъфтяваща многопартийна демокрация, но управляващата Китайска комунистическа партия на континента разглежда острова като неразделна част от своята територия – въпреки че никога не го е контролирала

Пекин отказва да поддържа дипломатически отношения, с която и да е страна, която признава Тайван и е прекарал голяма част от последните 40 години в опити да изолира острова, като откъсва дипломатическите си съюзници с предложения за икономическа подкрепа. Броят на страните, които имат дипломатически отношения с Тайван, а не с Пекин, се е свил бързо през последните години, тъй като Китай се стреми да засили своето глобално влияние при президента Си Дзинпин. През 2018 г. Ел Салвадор, Буркина Фасо и Доминиканската република заявиха, че вече няма да признават Тайпе, а те бяха последвани от Соломоновите острови и Кирибати през 2019 г.

А Никарагуа може да не е последната нация, която ще премине от Тайван към Китай през 2021 г. Новоизбраният президент на Хондурас Ксиомара Кастро публично разпространи идеята за прекратяване на дипломатическите връзки на страната си с Тайпе, което доведе до съгласувани усилия от страна на президента Цай Инг-уен и нейното правителство за укрепване на връзките с нацията от Централна Америка.

Посланикът на Китай в Организацията на обединените нации Джан Джун написа в Twitter в петък, че „високо приветства“ решението на Никарагуа да прекрати дипломатическите отношения с Тайван, „което е в съответствие с преобладаващата тенденция на времето и стремежа на хората“. Той беше категоричен:

„Принципът на един Китай е консенсус, широко приет от международната общност и не позволява никакво предизвикателство.

При Си отношенията между Тайпе и Пекин се влошиха до нива, невиждани от десетилетия. През октомври китайската армия изпрати рекорден брой бойни самолети във въздуха около острова на фона на заплахите за по-нататъшни военни действия. Междувременно Съединените щати – които смениха дипломатическото признаване от Тайпе на Пекин през 1979 г. – се стремят да подкрепят Тайван на световната сцена с големи продажби на оръжие и посещения на високопоставени американски служители.

Съобщението в четвъртък оставя Тайван със само 14 дипломатически съюзници, предимно малки държави в Карибите и Тихия океан, както и Ватикана. В изявление тайванското външно министерство изрази „болка и съжаление“ от новината и каза, че на свой ред ще прекъсне дипломатическите отношения с Никарагуа, ще спре двустранното сътрудничество и ще евакуира служителите от страната.

Президентството на Ортега пренебрегна дългосрочното приятелство между тайванците и никарагуанцата, които споделяха богатство и беда. Много съжаляваме да видим това, се казва в него, имайки предвид наскоро преизбрания лидер на Никарагуа Даниел Ортега. В изявлението на Тайван се казва още:

„Тайван като част от международното общество има право на дипломатически отношения с други страни. Ние ще продължим да насърчаваме „Непоколебима дипломация“, за да разширим нашето международно оцеляващо пространство, посвещавайки се на поддържането на регионален мир и стабилност, борейки се за международния статут, който ние заслужават и защитават интересите на тази нация и ползата на хората.“

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза в изявление, че решението за прекратяване на връзките с Тайван „лишава народа на Никарагуа от стабилен партньор в неговия демократичен и икономически растеж“. И в изявлението пише още:

„Насърчаваме всички страни, които ценят демократичните институции, прозрачността, върховенството на закона и насърчаването на икономическия просперитет за своите граждани, да разширят ангажираността си с Тайван.

Говорейки в петък обаче китайският външен министър Уан И обвини САЩ в двоен стандарт, според държавната телевизия CCTV, като посочи, че Вашингтон от десетилетия поддържа дипломатически отношения с Пекин. Освен това Уанг попита:

„Какво право (САЩ) имат да спират други суверенни държави да правят своя собствен избор?“

Според официалната централна новинарска агенция на Тайван това не е първият път, когато Никарагуа прекъсва връзките със самоуправляващия се остров. Преди това той премина признание към Пекин през 1985 г. – също при президента Ортега, който в момента излежава петия си непореден мандат.

Двете страни възобновиха връзките си през 1990 г., по време на президентството на Виолета Бариос де Чаморо, съобщи CNA.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments