Никарагуа арестува още двама възможни претенденти на Даниел Ортега

0
54
Знамето на Никарагуа.
Снимка: Пиксабей

Властите в Никарагуа арестуваха още двама потенциални претенденти за президент, които се предполага, че ще се изправят срещу лидера-ветеран Даниел Ортега на избори по-късно тази година, пише “BBC”.

Феликс Марадиага и Хуан Себастиан Чаморо са обвинени в тероризъм и заговор срещу суверенитета и независимостта на Никарагуа. Те бяха обвинени съгласно спорен нов закон за сигурността, приет през декември от правителството на Ортега. През последните дни бяха арестувани още двама опозиционни лидери.

САЩ заклеймиха Ортега като „диктатор“ след арестите във вторник. Миналата седмица лидерът на опозицията Кристиана Чаморо беше поставен под домашен арест за предполагаемо пране на пари, което тя отрича. А в събота друг опозиционер, Артуро Крус, беше задържан на летището в Манагуа при пристигането си от САЩ.

75-годишният президент Ортега се оглежда за четвърти пореден мандат на изборите през ноември. Във вторник 44-годишният Марадиага беше призован в прокуратурата в Манагуа и след разпит той напусна сградата, казвайки:

“Ще продължа кандидатурата си за президент.”

Според съобщенията полицията след това е спряла него и адвоката му в колата им. Говорител на опозицията заяви, че Марадиага е бил бит от полицаите по време на ареста и че местонахождението му е неизвестно. Малко след това Хуан Себастиан Чаморо – братовчед на Кристиана Чаморо – беше задържан в дома си извън Манагуа.

В отделни полицейски изявления се казва, че арестите са извършени по същите причини – за „извършване на действия, които подкопават независимостта, суверенитета и самоопределението, подбуждащи чужда намеса във вътрешните работи и призоваващи за военни действия“.

Мъжете също са обвинени, че използват „финансиране от чужди сили за извършване на терористични актове и дестабилизация“В свой туит след ареста на Марадиага, най-големият американски дипломат за Латинска Америка Джули Чунг заяви, че този ход „трябва да разреши всички останали съмнения относно пълномощията на Ортега като диктатор“.

Хосе Мигел Виванко, американският директор на Human Rights Watch, също се включи в Twitter, като каза:

“През последните 30 години никога не съм виждал подобно нещо. Спешно са необходими многостранни усилия за спиране на Ортега.”

Обвиненията произтичат от закон, приет през декември, който е насочен към „тези, които искат, приветстват и аплодират налагането на санкции срещу никарагуанската държава“.

Нейните поддръжници казват, че тя защитава суверенитета на Никарагуа срещу враждебно чуждестранно влияние, но критиците твърдят, че тя има за цел да спре опозиционните политици да участват в изборите.

Даниел Ортега: лидер-ветеран на Никарагуа

  • За първи път поема властта през 1979 г. като ръководител на лявото бунтовническо движение на сандинистите, сваляйки диктатора Анастасио Сомоза
  • Победен на изборите през 1990 г. след икономически провал в резултат на американските санкции и война срещу подкрепяните от САЩ десни бунтовнически групи, известни като Contras – след това губи още два вота
  • Обвинен е в сексуално насилие от доведената си дъщеря през 1998 г.
  • Преизбран е през 2006 г. след префасонирането му на християнски социалист
  • Разрешено му е да се кандидатира за преизбиране през 2011 г. и 2016 г. след конституционни промени и е преизбран
  • Устоява на призивите да се оттегли след насилствено потушаване на размириците през 2018 г.

От революционен лидер до фигура на омразата на опозицията

САЩ и Европейският съюз наложиха санкции срещу Даниел Ортега и неговото правителство. 67-годишният Артуро Крус е задържан в предварителния арест, докато прокурорите разследват твърдения за „провокация … и конспирация за нанасяне на вреда на националната цялост“.

67-годишната Кристияна Чаморо беше поставена под домашен арест дни след като обяви, че ще се стреми да стане кандидат за президент на опозиционния граждански алианс. Мнозина я виждат в опозицията като най-добрата им надежда да победят Ортега на предстоящия вот. Майка ѝ Виолета Чаморо го е побеждавала в президентските анкети през 1990 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments