Нигерия е потресена от убийството на ученичката Ханифа Абубакар в Кано

0
10
Полиция
Снимка: Pixabay

Случаят, при който в щата Кано беше открито разлагащото се тяло на петгодишната ученичка Ханифа Абубакар, предизвика остри реакции на шок и възмущение в цяла Нигерия, където хаштагът #JusticeForHanifa набира все по-голяма популярност.

Собственикът на училището, в което е учело детето, Абдулмалик Мохамед Танко, вече е арестуван, а сградата е затворена. Твърди се, че през декември той е отвлякъл Ханифа в северния щат Кано и е поискал откуп в размер на 14 600 долара. Полицията потвърди, че по-късно той е убил момиченцето, след като е разбрал, че то го е разпознало. Според властите 34-годишният мъж е завел полицаите до сградата на училището, където е заровил тялото на ученичката в плитък гроб. Тленните ѝ останки са били ексхумирани за медицински преглед и подготвени за предстоящото погребение.

По официални данни на мъжа все още не са повдигнати обвинения. Твърди се, че Ханифа е била отвлечена в началото на декември пред сградата на ислямското училище, което е посещавала. Полицията съобщи, че са били арестувани още двама заподозрени. Бащата на момичето Абубакар Абдусалам, сподели мъката си пред екип на “BBC”, като обясни, че семейството му е силно травмирано. Майката на детето в момента е настанена в болница,тъй като е припаднала. Мъжът призова за справедливост от страна на властите.

Комисарят по въпросите, свързани с образованието в щата Кано, Сануси Саидю Киру определи престъплението спрямо детето като предателство спрямо доверието, гласувано от родителите. През последните години Нигерия е изправена пред сериозен проблем, свързан със зачестилите случаи на отвличания с цел откуп, извършвани предимно от въоръжени банди, които често се насочват към училища за масови отвличания на ученици. Похищенията от училищни служители обаче са изключителна рядкост в страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments