НФСБ се обявиха против мярката 60/40, искат нови работни места

0
166
Валери Симеонов. Снимка: Пресцентър МС
Валери Симеонов. Снимка: Пресцентър МС

От Националния фронт за спасение на България/НФСБ/ се обявиха против мярката 60/40. От партията не подкрепяли насърчаването на пасивността и „стоенето вкъщи“ срещу пълно заплащане.

„Считаме, че най-важната задача на правителството е осигуряването на нови работни места, които да насърчат процеса на наемането на наемането на освободените от неработещите предприятия работници и служители и насочването им към финансово обезпечени дейности и производства. Подпомагането на съкратените или останали без работа служители и работници трябва да бъде насочено към създаването на принадена стойност и обществен продукт, който да се ползва и в бъдеще време, както и към подпомагането на най-засегнатите отрасли като туризма.“, посочиха от политическата сила.

Оттам имат и редица предложения. Първото е бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища. Освен това от БФСБ искат още ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

От партията предлагат и спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ (5 броя на стойност 25 млн. лв.), както и реализирането на ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв.

Те искат още възстановяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации – вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг. Освен това настояват за попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия. От НФСБ смятат, че са необходими и допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия, с цел увеличаване на българското производство и неговия дял на пазара.

Те искат и подготвяне и подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма за периода юли – октомври (след евентуалното прекратяване на извънредното положение) през ваучери за почивка в българските курорти с финансирането им по схемата 60:40 (държава-работодател) със срок за ползване 1 година.

Тези предложения бяха обсъдени на проведения Коалиционен съвет, като е било постигнато споразумение за обсъждане на предложенията по ресорните министерства и изготвяне на предложения към Политическия съвет „Обединени патриоти – ГЕРБ“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments