Нейнски: Голямо предизвикателство пред служебното правителство ще бъде машинният вот

0
24
Машини за гласуване
Снимка: Национално училище по роботика, Архив

Бившият външен министър, посланик в Турция, лидер на СДС, депутат и евродепутат през годините Надежда Нейнски счита, че голямо предизвикателство пред служебното правителство ще бъде машинният вот. Това ще създаде според нея проблеми както в България, така и в чужбина.

Тя е на мнение, че в Турция няма да има големи размествания след отпадането на тавана за секциите зад граница. Като аргумент посочи, че на последните избори се е видяло, че много повече хора са гласували в една секция във Великобритания, отколкото в южната ни съседка. Освен това тя посъветва пред „bTV“ партиите, които имат притеснения, да изпратят свои застъпници в Турция и да следят как протича вотът там.

Според Нейнски машинният вот създава един скрит ценз, защото за някои хора ще бъде много трудно да гласуват чрез машини. Така времето, което ще им е необходимо, ще бъде много по-голямо, отколкото с пускането на хартиената бюлетина.

Нейнски коментира и миналото си в СДС като каза, че изпитва носталгия по 90-те години. Тя обяви, че през цялото време продължава да минава като лайтмотив темата за нуждата от законност.

Нейнски говори и за това, което е видяла в 45-ия парламент, като посочи, че има дискредитиране на парламентаризма. Тя посочи, че именно той според нея е най-добрият начин за управление на България. Но парламентаризмът трябва да бъде запазен, развиван и превърнат именно той в инструмент за необходимата промяна в България.

Нейнски каза още, че когато границата между лявото и дясното отпадне, тогава според нея народът минава в опозиция. И подчерта, че демократичните партии в следващото Народно събрание трябва да съставят коалиции, които да бъдат основани на ясни принципи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments