Нейкова: Трябва удостоверяване на машините, за да има гласуване с тях в неделя

0
57
Камелия Нейкова
Камелия Нейкова. Снимка: Скрийншот от "NOVA"

„Бихме искали да информираме, че според решенията на съда Централната избирателна комисия /ЦИК/ има компетентност за постановяване на обжалваното решение, поради което твърденията за неговата нищожност са неоснователни. Към момента на вземането на обжалваното решение и към момента на постановяване на решенията на Върховния административен съд /ВАС/ липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс, поради което и решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври е правилно и законосъобразно“.

Това заяви по време на брифинг Камелия Нейкова във връзка с решенията на съда по административните дела, образувани срещу решение на ЦИК за начина на гласуване на местния вот от 29 октомври. По думите й според решенията на ВАС за провеждане на балотаж с машинно гласуване трябва да се изпълнят законовите изисквания и да бъде извършено законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието от компетентните органи по предвидения законов ред, съобразно аргументите на съдебните решения.

Камелия Нейкова заяви още, цитирана от „БНР“: „Върховният административен съд приема, че компетентният орган е министърът на електронното управление, а не негов заместник, както в случая са делегирани правомощия, които не могат да бъдат делегирани дори и с изрична заповед на министъра на електронното управление. Така че в този смисъл много молим да не се интерпретират съдебните решения по начин, различен от техния смисъл.“

Припомняме, че днес от Комисията настояха министърът на електронното управление да извърши ново сертифициране на устройствата за вота.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments