Нетаняху отхвърля искането да бъде арестуван заради войната в Газа

0
22
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен съд за това, че е поискал заповеди за арест на него и на лидерите на „Хамас“ във връзка с предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа, съобщава „BBC“.

Нетаняху заяви, че отхвърля с отвращение факта, че „демократичен Израел“ е сравняван с това, което той нарича „масови убийци“. Коментарите на на израелския премиер бяха подкрепени от президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан изтъкна, че има основателни причини да се смята, че Нетаняху и неговият министър на отбраната Йоав Галант носят наказателна отговорност за предполагаемите военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа. Международният наказателен съд иска също така да бъде издадена заповед за арест на лидера на „Хамас“ в Газа, Яхия Синвар, за военни престъпления. Израел и САЩ, които са негов ключов съюзник, не са членове на Международния наказателен съд, който беше създаден през 2002 г.

Обвиненията срещу израелските лидери и лидерите на „Хамас“ са свързани със събитията от 7 октомври, когато вълни от въоръжени бойци на „Хамас“ нападнаха Израел, убиха около 1200 души и отведоха 252 души в Газа като заложници. Нападението предизвика настоящата война, в която по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването на територията на Газа са убити най-малко 35 500 палестинци. В понеделник Байдън коментира, че „няма равнопоставеност – никаква – между Израел и „Хамас“.

„Ясно е, че Израел иска да направи всичко възможно, за да осигури защита на цивилното население“, добави американският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори осъждането на президента, като заяви, че Вашингтон „фундаментално отхвърля“ този ход. „Това е срамно“, категоричен бе той и обясни:

„Международният наказателен съд няма юрисдикция по този въпрос.“

Блинкен също така изрази предположение, че искането за издаване на заповеди за арест би застрашило продължаващите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Хан също така подаде молба за издаване на заповеди за арест на Галант и на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания, както и на военния ръководител на групировката Мохамед Дейф. Той заяви, че министър-председателят и министърът на отбраната на Израел са заподозрени в престъпления, включващи обричане на глад на цивилни граждани като метод на водене на война, убийство, умишлено насочване на атаки срещу цивилно население и изтребление.

Прокурорът заяви, че предполагаемите престъпления са започнали поне от 7 октомври 2023 г. в случая на лидерите на „Хамас“, когато групировката е започнала нападението си срещу Израел, и поне от 8 октомври 2023 г. за израелските лидери.

В понеделник Международният наказателен съд защити позицията си, като заяви, че въпреки „значителните усилия“ не е получил „никаква информация, която да показва реални действия на вътрешно равнище (в Израел) за справяне с предполагаемите престъпления или с лицата, които са обект на разследване“.

Състав от съдии в Международния наказателен съд сега трябва да прецени дали да издаде заповедите и ако ги издаде, държавите, подписали статута на Международния наказателен съд, са длъжни да арестуват мъжете, ако имат такава възможност.

Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на Израел, осъди молбата за арест като „абсурдна и фалшива заповед“. В публично изявление на иврит той попита:

„С каква дързост Международният наказателен съд се осмелява да сравнява „Хамас“ и Израел?“

Според Нетаняху това сравнение е „изопачаване на действителността“, като той обвини прокурора, че „безсърдечно налива бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по целия свят“.

Министърът на външните работи на Израел Израел Кац нарече постъпката на Хан „необуздана фронтална атака“ срещу жертвите на атентатите от 7 октомври и „исторически позор, който ще бъде запомнен завинаги“.

Някои от западните съюзници на Израел обаче избегнаха да критикуват пряко МНС в своите изявления. В изявление късно в понеделник френското външно министерство заяви, че подкрепя съда и това, което нарече негова „борба срещу безнаказаността във всички ситуации“. По подобен начин външното министерство на Германия заяви, че „уважава независимостта и процедурите“ на Международния наказателен съд. Въпреки това Берлин разкритикува едновременното публикуване на обвиненията срещу израелски лидери и лидери на „Хамас“, като заяви, че този ход „създава погрешно впечатление за равнопоставеност“.

Какво представлява Международният наказателен съд?

По-рано „Хамас“ отправи свое искане за „анулиране на всички заповеди за арест, издадени срещу лидери на палестинската съпротива“. Групировката заяви:

„“Хамас“ категорично осъжда опитите на прокурора на Международния наказателен съд да приравни жертвата с палача.“

Групата също така се оплака, че молбата за издаване на заповеди срещу Бенямин Нетаняху и Галант е постъпила „със седеммесечно закъснение“ и че наред с тях не са посочени и други израелски политически и военни лидери. Хан обвини лидерите на „Хамас“, че са извършили престъпления, включително изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие, както и изтезания.

Международният наказателен съд поиска ареста на Нетаняху и лидерите на „Хамас“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments