Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство

0
13
Несебър
Несебър. Снимка: Община Несебър

„Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Решението бе взето по време на 45-ата разширена сесия на световната организация, която се провежда между дните 10 и 15 септември в столицата на Саудитска Арабия и най-голям град Рияд.

България представи позицията си по този казус вчера на форума, на който участва като член за първи път от 30 години. 

Решението за Несебър беше прието с пълен консенсус, като 15 държави се изказаха в подкрепа на предложените промени от Япония в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО.

Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 година режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО.

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments