Непалските алпинисти пишат история с покоряването на връх K2

1
460
Непалските алпинисти пишат история с покоряването на връх K2
Снимка: Nirmal Purja, Facebook

Екип от 10 непалски алпинисти постави нов световен рекорд, като стана първият, достигнал К2 през зимата – вторият по височина връх в света, съобщава “BBC”Алпинистът Нимсдай Пуржа, член на групата, каза, че са достигнали върха в 17:00 часа местно време (12:00 GMT).

Десетки алпинисти са се опитали да покорят 8611-метровия връх (28 251 фута) тази зима с надеждата да постигнат същия подвиг. Един испански алпинист обаче е починал, след като е паднал този уикенд, докато се е спускал надолу по склона.

K2, който е само на 200 метра по-ниско от Еверест, е част от хребета Каракорум, който е разположен на границата между Пакистан и Китай. Един от едва 14-те върхове, по-високи от 8000 м, той се смята за най-взискателният от всички през зимата. Отдавна се споменава като “дивата планина” – име, което остана след като американският алпинист Джордж Бел каза за собствения си опит през 1953 г.:

“Това е дива планина, която се опитва да те убие.”

Сред най-коварните участъци е прословутото “тясно място“, кулоар, където може да се попадне на ледопади. Единадесет алпинисти бяха убити там в лавина през 2008 г.

Непалските алпинисти първоначално бяха разпределени в три от четирите състезателни отбора – общо 60 души. Но по-късно 10-те непалци се сформират в една група, която претендира за историческото постижение от името на Непал.

THE IMPOSSIBLE IS MADE POSSIBLE ! #K2winter – History made for mankind, History made for Nepal !🇳🇵🙏🏼🙌🏼 At 17:00 hrs…

Публикувахте от Nirmal Purja в Събота, 16 януари 2021 г.

Алпинистът Нирмал Пурджа – бивш член на специалната служба за лодки в Обединеното кралство – сподели снимка на групата, с която обявяват постижението си, което беше потвърдено от организатора на експедицията Seven Summit Treks. Пурджа сподели:

“Гордеем се, че сме били част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и позитивното психическо отношение могат да променят границите на това, което смятаме, че е възможно.”

От първия опит за покоряването на К2 през 1987-1988 г. са направени едва няколко зимни експедиции. До този момент никой не е достигнал по-високо от 7650 метра.

Непалските водачи, обикновено етнически шерпи, се считат за гръбнака на индустрията за катерене около Хималаите и редовно помагат на чуждестранни планинари в експедиции.

Новините за успеха на групата в събота бяха похвалени в социалните мрежи и предизвикаха радост в непалската общност по катерене – често оставени извън светлините на прожекторите. В разговор с Франс Прес Ками Рита, който е изкачил Еверест рекордните 24 пъти, заяви:

“В продължение на десетилетия непалците помагаха на чужденците да достигнат върховете на Хималаите, но ние не получихме признанието, което заслужаваме.”

Той добави:

“Прекрасно е, че днес с покоряването на K2 10 непалци влязоха в историята и показаха нашата храброст и сила.”

Тъй като новината за техния успех се разчу бързо, беше потвърдено също, че друг алпинист, испанецът Серги Минготе, е починал, след като е преживял тежко падане от склона. 49-годишният мъж е бил базиран с друг отбор и се е спускал до базовия лагер на K2, когато се е подхлъзнал и е паднал. Опитният алпинист Минготе преди това е изкачил седем от така наречените „осемхилядници“ в света, включително Еверест. Той се опитвал да посрещне K2 без кислород, но се уморил силно, принуждавайки го да се откаже от експедицията.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Александър
Александър
3 години по-рано

Географските върхове се качват, изкачват, катерят, но никога “покоряват”. Научете го!