Непълнолетни крадци тормозят жителите на Врачанско село

0
140
Крадец
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Повече от 10 души от врачанското село Тишевица са пострадали от набезите на братя невръстни крадци. Местните събират подписка, с която да сезират всички възможни институции и да потърсят помощ за решаването на проблема, предаде „NOVA“.

Младежите разбиват къщи, заграбват вещи и пари, но институциите си затварят очите, тъй като нарушителите на закона са непълнолетни. Бившият кмет на селото е подал жалба срещу агенция „Закрила на детето“ за неадекватно справяне с належащия проблем. Той разказа, че родителите на децата в риск са предупреждавани за посещенията на социалните и проверката се обезсмисляла. 

От социалната институция контрираха твърденията на бившия кмет. „Отдел „Закрила на детето“ работи със семейството от юли миналата година, когато имаме подаден сигнал от инспектор в детска педагогическа стая. Във връзка с проявите момчетата бяха насочени към Център за обществена подкрепа и работа със специалисти.“, посочи директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Нели Стоянова.

Местната жителка Зоя Василева разказа как момчетата са обрали възрастната й майка за втори път. Те са задигнали 460 лева от портмонето на пенсионерката. Друга жена, пострадала от набезите на крадците сподели, че единият от братята я е обрал, докато тя била в дома си.

Директорът на Детска педагогическа стая Емил Данов заяви, че социалните работят с децата от средата на миналата година, но няма осезаем резултат. Момчетата са спазвали добро поведение половин година, но в рамките на месец и половина са признали за всички кражби, които са извършили.

Настоящият кмет на село Тишевци Минко Георгиев, който се среща със семейството на децата всеки ден, изрази мнение, че безотговорността на родителите е причината за създалата се ситуация. 

Секретарят на Общинската комисия за борба с противообществените прояви Валери Пеевски каза, че работят по случая във връзка с 6 постановления на районната прокуратура за престъпни деяния на малолетни лица в района на село Тишевица.

Към настоящия момент са предприети мерките, които са предвидени в закона за противообществените прояви. Имаме наложен засилен надзор от страна на родителите и предупреждение за настаняване във възпитателно училище – интернат.“ – заяви Пеевски.

От местната полиция, управа и социални служби обещаха да направят всичко възможно да работят активно със семейството на децата в риск, както и да направят всичко нужно жителите на селото да живеят спокойно и да се чувстват в безопасност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments