Нено Димов: Утвърждавал съм графиците за водата, които са ми давали експертите

0
155
Нено Димов. Снимка: wikimedia commons
Нено Димов. Снимка: wikimedia commons

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов обяви, че е утвърждавал графиците за ползване на вода от предприятията, които са му били предоставяни от експертите. Днес той се изправи пред Апелативния специализиран наказателен съд, който трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Защитничката на Димов адвокат Ина Лулчева беше категорична, че до момента нито един от свидетелите не е посочил, че бившият министър се е отклонил по някакъв начин от препоръките на неговите експерти. Напротив. Те са му били давани и в писмен вид. Лулчева обаче твърди, че тези писмени препоръки са изчезнали.

Тя призова съдиите да вземат своето решение като се абстрахират от водната криза в Перник и обществения отзвук. И ги попита как щяха да реагират хората, ако служителите на „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“-Перник бяха останали без работа, защото Димов беше решил да спре водоподаването към тях.

От прокуратурата обаче твърдят другото. Те смятат, че има умишлена безстопанственост, защото двете предприятия са купували водата по 0,13 лева, докато за хората в Перник тя е 2 лева за кубик.

Освен това „Стомана Индъстри“ е можела да взима вода и от река Струма, но това не е било направено, след като е станало ясно, че нивото на язовир „Студена“ е критично ниско. По този начин е бил засегнат интереса на над 97 000 души в миньорския град, които сега са на воден режим.

От показанията на всички свидетели е станало ясно, че единствено министърът на околната среда отговаря за водите и той утвърждава графиците за водоползването, предаде „24 часа“. Основното задължение на ВиК е съхранението и ремонта на язовира. Същото важи и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Прокуратурата представи днес в залата два нови тома с доказателства с разпити на свидетели, сред които са зам.-министърът Красимир Живков и зам.-министърката Атанаска Николова, както и служители в дирекцията по водите в МОСВ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments