Нено Димов остава за постоянно в ареста (ОБНОВЕНА)

0
134
Нено Димов
Снимка: Facebook

Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. Според магистратите има обосновано предположение за извършено престъпления, а доказателствата, които са събрани досега показвали съпричастност на Димов.

Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите в умишлена безстопанственост заради кризата с водата в Перник. Той подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът я прие.

От становището на съда става ясно, че като министър той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир „Студена“ значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди, пише „БНТ.

Решението може да бъде обжалвано на 16 януари.

По време на заседанието Димов се защити като заяви, че е изпълнявал задълженията си съвестно.

Постоянният арест беше поискан от държавното обвинение. Според прокурора Ангел Кънев, ако съдът не го задържи за постоянно, Димов би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите на Кънев Димов още е екоминистър, защото оставката му не била гласувана още от Народното събрание.

Нямало опасност Димов да се укрие. От обвинението обаче изтъкват, че обвиненията срещу него са от изключителна обществена опасност заради размера на причинените щети – 11 млн. лева и защото са засегнати 90 хил. души от водната криза в миньорския град.

Защитата на Димов – Ина Лулчева отвърна, че водите са били отговорност на заместник-министъра Красимир Живков. Той пък разпределял отговорностите на специализиран отдел в МОСВ.

Припомняме, че на 9 януари екоминистърът беше арестуван, а на другия ден подаде оставка, която беше приета от Бойко Борисов.

Засега обвинението срещу Димов е за кризата с водата в Перник, но се работи и по проблема с внос на италиански боклук. В петък беше обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на „Юлен“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments