Ненаказана ли е кражбата на ток?

0
102
ЕНЕРГО-ПРО
ЕНЕРГО-ПРО. Снимка: Архив

Кражбата на ток остава ненаказана, защото е трудно да се докаже кой стои зад нея, а още по-трудно е да бъдат таксувани нарушителите, пише „Нова телевизия“.

След като в края на 2018 г. Върховният административен съд окончателно промени правилата, по които се начислява тарифата за електричество, което не е отчетено във фактурата. Крадците на ток ще платят почти 2 пъти по-ниски такси от изрядните абонати, ако ги хванат. Например те ще платят сметките си за 3 месеца назад на цена от 7 стотинки за киловат час, а отговорните граждани получават такса от 13-14 стотинки.

Когато чуем за кражба на ток ние обвиняваме обитателите на ромските махали и забравяме, че собствениците на големи вериги хотели, ресторанти, барове и предприятия също могат да хакват електромерите си. И го правят. За да спестят от сметка си за ток – да крадат си позволяват и притежатели на мощни компютри, които копаят криптовалути. Машините поглъщат огромно количество ток.

А как действат самите нарушители?
„Има опити за хакване на електромери, за директно присъединяване”, обясни Костадин Величков от Съвета на директорите на ЕVN.

1600 са случаите, а 40 на 100 от тях са софтуерни манипулации.

„Има такива организирани групи, които ходят и предлагат такива „услуги”. Дали е нелегален този софтуер, не знаем”, заявяват техниците на ЕНЕРГО-ПРО.

Самият инкасатор не може да види манипулацията и дори „умните“ електромери не помагат за засичането на отклонението. И се случва така, че изрядните граждани плащат двойно повече.

Това ще продължи докато енергийният регулатор не напише нова формула, по която да санкционира нарушителите по мрежата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments