Неков: ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и ИТН обрича българското земеделие на фалити

0
17
Момчил Неков
Момчил Неков. Снимка: Министерство на земеделието

„Новата коалиция – между ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ” /ИТН/, обрича българското земеделие на фалити. Ако не приемем актуализацията на бюджета, това означава, че от 1 юли предвидените средства няма да стигнат до земеделските производители.”

Това заяви зам.-земеделският министър Момчил Неков. По думите му актуализацията на бюджета е належаща. Той коментира пред „NOVA“:

„За земеделие сме осигурили 168,5 милиона лева само във временната рамка, като държавни средства. Допълнително, успяхме на Съвета на министрите да договорим 5% директна помощ от програма за развитие на селските райони, което се равнява на още 65 милиона лева и 62 милиона лева кризисен резерв.”

Според него не е редно да се искат нови избори, без да се предлага алтернатива. Неков посочи, че земеделието е консервативен сектор, но за променя в него е нужно време. Момчил Неков коментира и евентуалното поскъпване на зърното:

„Зърното има борсова цена. Зависи от спекулацията на пазарите. Това, което можем да направим, е да подпомагаме земеделците отново със субсидии. Тази година се очаква да бъде записана като една от рекордно добрите в сектор „зърно”. В сектор „плодове и зеленчуци” произвеждаме около 20%, другото е внос. На седмична база очакваме понижение на цените. Оръжейните краставици са паднали с 13%, вносните с 8%.”

Зам.-министърът е категоричен, че основният проблем в селското стопанство са кадрите.

Припомняме ви, че преди дни вицепремиерът Асен Василев направи прогноза, че ни очаква и поскъпване на зърното. Фалитите в земеделието се увеличават, а цените на суровини и горива растат. Всичко това на фона на липсата на кадри във всички сектори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments