Недялко Йорданов: Аз не искам да съм будител, а успокоител, дарявайки надежда

0
77
Недялко Йорданов
Недялко Йорданов. Снимка: Искра.бг

„Много е хубаво, че в България има такъв ден на будителя. Кой може да се нарече будител? Това е много високо звание. Много будители вече ги няма, а тези които са останали, вече не вярват, че могат вече да събудят хората.“

Това каза бургаският поет Недялко Йорданов в навечерието на Деня на народните будители. Той е отпразнува своя 60-годишен творчески юбилей в театъра. Приносът му към развитието на културния живот в града е увенчано през години с много отличия и награди. 

„Аз не се чувствам будител, защото по-скоро искам да бъда успокоител. Не да събуждам някакви чувства, а искам да успокоя хората с надежда, че ще дойде по-добро време“, посочи творецът.

По думите му поезията се променя според възрастта, а не според разбиранията му. Той обясни:

„По различен начин гледа това, което е минало, това което е днес и това, което предстои. Какво е животът? Влизаш от едната врата и излизаш от другата, като влизаш в друга стая.“

„Бургас е магически град, няма такъв като него. Той дава много талантливи артисти, поети и хора на изкуството, които не могат да имат в други градове. Всички бургаски таланти са неподражаеми, те просто са уникати. Климатът на Бургас, въздухът на Бургас е такъв, защото е пълен с поезия“, категоричен е поетът.

Можете да чуете какво каза Недялко Йорданов във видеото:

Поетът се похвали, че в навечерието на 1 ноември е написал стихотворение – „Мелодията на тишината“. Той изрази радостта си, че все още хората се интересуват от поезия. По думите му това му дава кураж да твори.

„Нека запазим във времето тежко, малко нещо от Бога и малко нещо човешко“, изрецитира поетът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments