Недостигът на персонал в туристическия сектор вече се превръща в криза. Това показва допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) и Хотелския форум, проведено преди началото на летния сезон. Според него над 90% от морските хотелиери очакват проблемът с наемането на кадри да се задълбочава през 2025 г. След края на иначе успешния летен сезон се видя, че очакванията не само се потвърждават, но предизвикателствата се задълбочават и вече се превръщат в истинска криза.
Причини за недостига
Сезонността на бизнеса, отрицателният демографски прираст и високото ниво на стрес са сред основните фактори за липсата на персонал. Ключов проблем според бизнеса е и имиджът на туристическия сектор като ненадежден работодател – наследство от пандемията, когато много хотели и заведения бяха принудени да съкратят служители или временно да затворят.
Решения и млади кадри
Вместо да разчитат само на внос на работници от трети страни, между 33% и 35% от анкетираните хотелиери настояват, че решението е в развитие на български кадри. Те акцентират върху работата със студенти и ученици от горните класове, които да бъдат насочени към кариерно развитие в туризма.
„Лидери на гостоприемството“ – нова инициатива
Именно за да привлече млади хора към сектора, Хотелският форум стартира инициативата „Лидери на гостоприемството“. Тя ще включва лекции, семинари и работилници с доказани професионалисти от България и чужбина. Началото ще бъде поставено по време на юбилейното десето издание на Хотелския форум на 14 и 15 октомври в зала 3 на НДК.
За първи път студенти от туристически специалности ще имат възможност да се срещнат лично с лидери в бранша, да чуят техните лекции и да участват в дискусии за бъдещето на хотелската индустрия.
Успешни българи в световното хотелиерство
Специално за инициативата ще пристигнат българи, които управляват престижни хотели в различни точки на света:
-
Георги Ганчев, генерален мениджър на Fairmont Baku Flame Towers (Азербайджан), с над 20 години опит в осем държави.
-
Жулиета Мечкарска, изпълнителен директор „Храни и напитки“ в The Boca Raton (Флорида, САЩ), с кариера във вериги като Four Seasons и Mandarin Oriental.
-
Ива Трифонова, мениджър с над 30-годишен опит в пет държави, работила за Sheraton, Westin, W и Marriott.
Събитие с мащаб
Общо над 30 международни и български професионалисти ще участват в програмата на Хотелския форум. Очакват се повече от 600 участници – собственици и мениджъри на хотели, студенти, преподаватели, туроператори и представители на институции.
Паралелно в съседната зала ще се проведе Food & Beverage Forum 2025, който ще събере над 200 шеф-готвачи, ресторантьори и мениджъри на кетъринг компании.
Присъединете се към нашия Телеграм
Скандалът с подкупите в ИААА: нулева толерантност или прикрита криза?


