Не е одобрен спасителният план на корабособственика на заседналия кораб

0
279
Заседнал кораб
Заседнал кораб "Vera Su" край Камен бряг. Снимка: Прокуратура

Транспортното министерство, екоминистерството и Басейнова дирекция „Черноморски регион“-Варна не са одобрили спасителния план за освобождаването на заседналия товарен кораб „Vera SU“. Това обяви по време на брифинг изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров. По думите му, след като са се запознали в детайли, не са приели частта с разтоварването на плавателния съд в морето. В плана се предлага разтоварване на поне половината товар в морето.

„Корабът превозва 3300 тона азотни торове, което означава около 1500 тона да е изсипят в морето. Товарът не е опасен, но не е най-доброто решение в защитената зона „Яйлата“ да има такава концентрация на азотни торове“, заяви кап. Живко Петров и уточни, че опасност от нефтен разлив не може да има, тъй като горивото е изтеглено във вътрешни цистерни.

Планираната за днес операция за претоварване е осуетена, защото районът не позволява да се позиционират 2 плавателни съда – плаващ кран и баржа, които да застанат до заседналия кораб.

„Извършването на огледи продължава, като се търси най-оптималният вариант за действие. Големите опасения идват от евентуално рязко влошаване на времето, което може да доведе до разбиването на кораба в скалите. Дори и да се изхвърли товарът от азотни торове в морето, опасност от екологична катастрофа няма“, категоричен бе изпълнителният директор.

Цялостната акция по освобождаването на товарния кораб се извършва от корабособственика, наетата фирма и застрахователната му компания. ИА „Морска администрация“ е контролен орган. По думите на кап. Петров задължение на Агенцията в съответствие с гл. 14 на Кодекса за търговско корабоплаване е да разпоредят на корабособственика да освободи кораба си и да наблюдава и контролира процеса, за да не бъде допуснато замърсяване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments