Най-малко 8 тона злато са били изнесени от централната банка на Венецуела

0
103
Злато, кюлчета. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Най-малко 8 тона злато са били извадени от централната банка на Венецуела миналата седмица, заявиха пред „Ройтерс“ депутат от опозицията и три правителствени източника.

Златото е било пренесено в правителствените превозни средства между сряда и петък миналата седмица, когато в банката няма редовна охрана.

„Те планират да го продадат в чужбина незаконно„, каза Алварадо в интервю.

Централната банка не е коментирала случая.

Алварадо и правителствените източници, които са говорили при условие за анонимност, не знаят къде централната банка изпраща златото. Операцията се е състояла, докато ръководителят на централната банка Каликсто Ортега е бил в чужбина.

През 2018 г. 23 тона добито злато са били транспортирани от Венецуела до Истанбул със самолет, според източници и данни на турското правителство.

Централната банка закупи част от това злато от лагери за добив в южната част на Венецуела и го изнася в Турция и други страни, за да финансира закупуването на основни хранителни доставки, според над 30 души, които са запознати със сделката.

Около 20 тона злато също бяха изнесени от касите на централната банка през 2018 г., според данните на банката – в момента там остават 140 тона, най-ниското ниво за последните 75 години.

Инвестиционната компания Noor Capital от Абу Даби заяви на 1 февруари, че е купила 3 ​​тона злато на 21 януари от централната банка на Венецуела и няма да купува повече, докато ситуацията във Венецуела не се стабилизира. Noor Capital заяви, че покупката е била в съответствие с „действащите международни стандарти и закони“ от тази дата.

Правителството на Мадуро се опитва да репатрира около 31 тона злато от трезорите на Банк ъф Инглънд, като се опасява, че то може да попадне под ударите на международните санкции срещу страната.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаза заяви в сряда, по време на среща на ООН в Женева, че централната банка на Великобритания е блокирала активите на правителството.

Правителството на Мадуро прибягна до продажбата на злато след падането на производството на петрол, икономическия срив на страната и нарастващите санкции.

Съединените щати, които подкрепят опита на лидера на опозицията Хуан Гуайдо да принуди Мадуро да се оттегли и обяви нови избори, предупреди банкерите и търговците по света да не се занимават с венецуелско злато.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments