Най-лошото тепърва предстои: МВФ отправя остро предупреждение за рецесия

0
34
Рецесия
Рецесия. Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд /МВФ/ за пореден път оповести негативната си прогноза за световната икономика, като отправи остро предупреждение:

Най-лошото тепърва предстои, като за много хора 2023 г. ще бъде белязана от рецесия.

По-рано днес финансовата организация обяви още, че очаква световният икономически растеж да спадне до 2,7% през следващата година, като вероятността той да се понижи под 2% е 25%. Тази оценка е тревожна, предвид прогнозирания по-рано растеж за тази година от 3,2%. Цифрата за следващата година е с 0,2 процентни пункта по-ниска от прогнозата на МВФ през юли, тъй като войната в Украйна, високата инфлация и забавянето на икономическия растеж в Китай оказват силно влияние върху възможността за дълбока рецесия.

МВФ смята, че глобалната инфлация ще достигне своя връх в края на тази година, но ще остане висока за по-дълго време, отколкото се очакваше досега, дори и централните банки да вземат крути мерки, за да я овладеят. Очаква се глобалната инфлация да нарасне от 4,7% през 2021 г. до 8,8% през тази година. След това се очаква тя да се понижи до 6,5% през 2023 г. и до 4,1% през 2024 г. Водещите централни банки се опитват да овладеят ефектите на инфлацията, като неотдавна обявиха повишаване на лихвените проценти, за да ограничат повишаването на цените.

Тези мерки обаче увеличават и рисковете за икономиката. Ако те се приложат прекалено „агресивнo“, това може да доведе до изостряне на глобалния икономически спад, докато смекчаването им ще позволи на инфлацията, която МВФ нарече „най-непосредствената заплаха за настоящото и бъдещото благосъстояние в световен мащаб“, да се утвърди.

Подготовка за предстоящите трудности

Миналата седмица Конференцията на ООН за развитие на търговията предупреди, че по-строгата парична политика може да нанесе по-големи щети в световен мащаб в сравнение с финансовата криза през 2008 г. и икономическите последици от пандемията от COVID-19 през 2020 г. МВФ заяви, че по-високите лихвени проценти, макар и необходими, създават нестабилност, особено за нововъзникващите пазари с високи нива на дълг.

„Тъй като световната икономика в момента се движи в бурни води, е възможно да избухнат финансови сътресения, които да накарат инвеститорите да се застраховат със сигурни инвестиции, като например американските държавни ценни книжа, като междувременно курсът на долара ще се повиши още повече. Сега е моментът политиците от развиващите се пазари да вземат мерки, за да се предпазят.“, гласи изявление на МВФ.

Последните прогнози сочат, че ще бъдат налице някои значителни понижения за големите икономики. Очаква се растежът в САЩ да достигне едва 1,6% през тази година, а през 2023 г. – едва 1%. Растежът в Китай също ще претърпи спад надолу, достигайки 3,2 % през 2022 г. и 4,4 % през 2023 г. МВФ изтъкна важността на продължителните последици от опитите за овладяване на пандемията и бързото отслабване на дейността на сектора на недвижимите имоти, който според икономистите съставлява около една пета от икономическата активност на страната.

Като се има предвид мащабът на китайската икономика и нейното значение за глобалните вериги за доставки, това ще се отрази тежко върху световната търговия и дейност,“, предупредиха още от МВФ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments