Навръх 15 септември: ДГ „Звънче“ представя проекта по Програма „Еразъм+“ – „nEURO NEST 3.0“

0
19
Проект "nEURO NEST 3.0"
Проект „nEURO NEST 3.0“. Снимка: Искра.бг

Навръх 15 септември ДГ „Звънче“ стана домакин на четвъртата мобилност по проект на Програма „Еразъм+“ – „nEURO NEST 3.0“, 2020-1-ES01-KA229-082594_5. Гостите от Португалия, Испания, Гърция и Румъния присъстваха на официалното откриване на новата учебна 2022/2023 година, а директорът Стойка Йондова ги приветства:

„Добре дошли в България! Добре дошли в ДГ „Звънче“!“

През 2020 година бургаската градина спечели финансиране по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, Ключова дейност 2, „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“: „nEURO Nest 3.0“. От тогава досега възпитателите от петте страни обмениха много опит и добри практики.

Госпожа Йондова обясни пред Искра.бг, че поверената й градина работи по много международни проекти „Еразъм“, като това е един от седемте, свързани с птиците и опазването на природата. По думите й това междупредметен проект, свързан с математиката, БЕЛ, околната среда и с всички дейности в детската градина.

Лаура Гинер е координатор на проекта от Испания. Тя добави, че той е свързан с екологията, с усвояването на знания за птиците, които знания се прилагат във всички образователни направления, а децата развиват своите умения и компетентности.

„Водим децата на места, които са свързани с наблюдение на птиците. Играят децата игри, усвоявайки знания за птиците. Включили сме ги в образователното направление – български език – приказки, стихотворения, разкази за птиците. В околен свят – информация също свързана с птиците. По математика децата броят птици, яйчица. Всичко, което е подходящо за тяхната възраст и може да се включи в образователните направления.“

Родителите също оказват съдействие за осъществяването на проекта, категорични са участниците в него. Досега учителите са видели какви са добрите практики в Испания, която е държавата-координатор, Гърция, Португалия и в момента са в България. Очаква се през април догодина те да се посетът Румъния, през май 2023 г. Испания и през юни пак да се върнат в България, но вече с деца.

Проектът е удължен с година заради COVID пандемията. Очаквайте подробности как е преминало обучението в Бургас.

Малко повече за nEuro-Nesting 3.0

nEuro-Nesting 3.0 е междупредметен проект, базиран на науката за света на птиците и фокусиран върху различни интелигентности, чрез използването на различни методологии. Заглавието е игра на думи, в която се откроява думата EURO и се отнася до факта, че е европейски проект, nEURO от своя страна образува думата невро, отнасяща се до развитието и ученето на децата, където множество интелигентности играят основна роля. И накрая – думата гнездене – nesting се отнася до темата за птиците и околната среда, а 3.0 към използването на нови технологии.

В този проект учителите включват специфичните познания за птиците, чийто местообитание са страните участници в проекта, познания за миграцията, движението в други части на Европа и разширяват знанията за тяхното значение и въздействието им върху околната среда, както и опасността от изчезване на някои видове.

Обхватът от дейности се извършва с помощта на различни методологии и ще се разширява чрез различни интелигентности. Проектът е разделен на 7 раздела. Всяка секция ще работи върху една или повече интелигентности:

  1. „ГНЕЗДО ОТ ВРЪЗКИ” – въз основа на вътрешни и междуличностни отношения;
  2. ГНЕЗДО НА БУКВИ“ – въз основа на лингвистичната интелигентност;
  3. „ГНЕЗДО НА ЧИСЛА” – на базата на математическа интелигентност;
  4. „ГНЕЗДАТА И ДВИЖЕНИЕТО” – на базата на кинестетична интелигентност;
  5. „ГНЕЗДО НА ИЗКУСТВАТА“ – въз основа на музикална и визуално-пространствена интелигентност;
  6. „ГНЕЗДАТА И ПРИРОДАТА“ – базирано на натуралистична интелигентност;
  7. „ГНЕЗДАТА И ЕВРОПА“ – въз основа на всички интелигентности.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments