Навършват се 117 години от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети

0
302
Годишнина от рождението на Канети
Годишнина от рождението на Канети. Снимка: Община Русе

Днес се навършват 117 години от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети. То беше отбелязано с цветя пред паметника му в родния му град Русе и разходка по местата, описани в автобиографичните му книги.

„Един град го правят хората. Гордея се, че в Русе се е родила толкова велика личност като Елиас Канети“, каза зам.-кметът Златомира Стефанова и благодари на членовете на Международно дружество „Елиас Канети“ за това, че години наред пазят духа на нобелиста и го утвърждават като една от емблемите на Русе.

В памет на хуманиста беше подготвена празнична програма. От паметника на Канети в Русе в 10:00 часа започна тур, ръководен от председателя на дружеството проф. дфн Пенка Ангелова и д-р Веселина Антонова. Той бе посветен на местата в Русе, оставили траен отпечатък в съзнанието и творчеството му, както и на хората, за които той си спомня – роднините Ардити, Розанес, Афталион, д-р Менахемов и др.

Според проф. Ангелова Канети остава все още непознат за широката русенска общественост, затова дружеството ще продължи мисията си да съхранява и разпространява творчеството на Нобеловия лауреат. Сред дейностите му са:

  • Национална награда за съвременни писатели на името на Елиас Канети;
  • Международен литературен фестивал;
  • Международни изложби на художници. Концерти и представления;
  • Международни научни конференции;
  • Преводи и издаване на книги.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments