Научно изследване: Масивен астероиден душ удря Земята и Луната преди 800 милиона години

0
241
Астероиди в Космоса.
Снимка: Пиксабей

В течение на древната история на Земята нашата планета е била удряна от различни чужди предмети, някои от които може да са предизвикали големи събития, оформящи мястото, което сега наричаме дом, пише “CNN”Един такъв инцидент е бил масивен астероиден душ, който бомбардирал и Земята, и Луната преди 800 милиона години, се казва в ново проучване.


По време на този чудовищен дъжд астероидите, които се сблъскват със Земята, са много по-големи от астероида, отговорен за изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, смятат изследователите. Има също така доказателства, че друг астероиден душ, който е засегнал Земята преди 470 милиона години, вероятно е предизвикал спад на морското равнище, ледени условия и е допринесъл за биологичното разнообразие.

Връщаме се 66 милиона години назад до древния ударен кратер Чиксулуб под полуостров Юкатан в Мексико и разположен в близост до град Чиксулуб, който се образува, когато голям метеорит с диаметър между 6,8 и 50,3 мили удря Земята. Това новооткрито събитие обаче, случило се преди 800 милиона години, включва и астероиден душ с обща маса между 30 и 60 пъти повече от астероида, създал Чиксулуб.

Това нещо се е случило преди периода Криоген между 635 милиона и 720 милиона години, когато Земята е била покрита с ледени пустини. Това е ера на големи екологични и биологични промени, казват изследователите. Тяхното проучване е публикувано в списанието Nature Communications.

Откритието подсказва, “че не е странно, че астероиден душ преди 800 милиона години може да е предизвикал ледената епоха, тъй като общият поток на масата преди 800 милиона години е 10 -100 пъти по-голям от този на въздействието на Чиксулуб и/или метеоритен душ 470 преди милиони години”, казва Кентаро Терада, водещ автор на проучване и професор в университета Осака в Япония, в имейл.

Лунните кратери разказват приказка

Поради ерозията и оголването, които се случват на Земята поради вулкани и други геоложки процеси, е трудно за учените да разберат как нашата планета е била повлияна в миналото от астероидите, както и точното време, в което са възникнали. Изследователите смятат, че всички кратери върху Земята преди 600 милиона години са били заличениЕто защо Луната, която до голяма степен не се променя от ерозията и атмосферните влияния, е дала ползотворен алтернативен път за учените да изучават кратери и да съчетаят споделената история на Земята и Луната.

В това ново проучване изследователите са използвали данни, събрани от лунната орбита на Японската космическа агенция Кагуя. От 59 кратера на Луната, които изследователите забелязват, че са с диаметър по-голям от 12,4 мили или 20 километра в диаметър, осем от кратерите изглежда са се образували едновременно. Това включва кратера Коперник, който е с диаметър 57,8 мили.

Астронавтите от Аполо 12, втората пилотирана мисия за кацане на Луната, взимат проби от това, което според тях е материал, изхвърлен от кратера на Коперник при създаването му. Пробите, които са събрали след кацането си на 19 ноември 1969 г., са отпреди 800 милиона години, според НАСА. Тези осем кратера вероятно са се образували едновременно, когато е бил нарушен астероид с диаметър 62 мили или 100 километра, въздействащ както върху Земята, така и върху Луната.

Как Земята става годна за живот?

“По време на астероидния душ на Земята е доставено голямо количество фосфор и огромни количества летливи елементи като въглерод, азот и вода, които са били доставяни на повърхността на сухата луна”, обяснява Терада.

Фосфорът би могъл да действа като хранителен елемент за насърчаване на повече растеж на водорасли на Земята, разяснява ученият. Възможно е също така пристигането на елементи чрез астероиди на Земята да е “повлияло на морските биогеохимични цикли, да се предизвикало силни смущения в климатичната система на Земята, от което са се появили животни”, пишат авторите в изследването.

Астероидът Еулалия – астероид от тип С в астероидния пояс между Марс и Юпитер, може да е причинил астероидния душ, смятат още изследователите. Астероидите от тип С съдържат въглерод и са най-често срещаните астероиди в нашата слънчева система.

Еулалия може да е родителското тяло на Рюгу – астероид, изследван и взет в пробата от японската мисия “Хаябуса 2”. В момента пробите от астероида се връщат на Земята. Рюгу е астероид от купчини развалини, оформен като въртящ се плот. Такъв тип астероид от своя страна представлява групиране на скали, които се придържат заедно от гравитацията, а не от единични предмети. Има прилики между повърхността на Еулалия и Рюгу, които предполагат, че Рюгу може би някога е бил част от Еулалия.  Ако нещо е причинило Еулалия да бъде разрушен, като откъсването на фрагменти и образуване на отделни астероиди от тях, то тогава е било напълно възможно да бъде завихрен такъв астероиден душ, който да повлияе на Земята и Луната, като същевременно да създаде и близкоземни астероиди.

Терада, който е член на първия екип за характеризиране на пробата от Рюгу, ще помогне да се разчете, а това от своя страна би могло да потвърди неговия “родител” и да определи дали е създаден по време на това събитие за нарушаване на астероида.

“Ако вземем възрастта от 800 милиона години от пробата Рюгу, ще бъда толкова развълнувана”, заяви Терада.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments