Национална стачка спира транспорта в Белгия

0
99
Летище, Брюксел. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Националната стачка в Белгия ще засегне работата на обществени летища, жп гари и пристанища, администрацията, пощите, училищата и детските градини, магазините, както и градският обществен транспорт.

Летището в Шарльороа, докъдето се извършват нискотарифните пътнически полети до белгийската столица, ще бъде изцяло затворено. Някои авиокомпании са пренасочили полетите си до съседни държави. От „Уиз Еър“ съобщиха, че са отменили всички свои полети до Брюксел и те са пренасочени за 14 февруари, а хората с резервации са предупредени чрез имейли и СМС-и.

Летището в Брюксел (Завентем) е отменило над половината от полетите.

Националният авиопревозвач „Брасълс еърлайнс“ няма да лети в сряда. Пътниците, засегнати от стачката на летищата, няма да имат право на обезщетение, защото обстоятелствата са извънредни, но ще могат да получат обратно стойността на купените билети, уточниха от потребителските организации.

Очаква се един от три влака в Белгия да се движи по време на стачката, като по-голяма е вероятността да бъдат обслужвани частично линиите на дълги разстояния.

Високоскоростните влакове към Франция се предвижда да се движат нормално, но влакът от Амстердам през Брюксел и Париж към Лондон няма да спира в белгийската столица.

Градският транспорт в Брюксел и във Фландрия ще бъде тежко засегнат. Засега няма данни как ще работят обществените превозни средства във Валония.

Предвижда се да спре работа пристанището в Антверпен.

На т. нар. санитарен минимум ще работят полицията, пожарните и спешните служби, болниците, чиновниците.

Протестът, организиран от синдикатите, е свързан с провала на преговорите за индексирането на заплатите. Отбелязва се, че предлаганото повишение от 0.8 на сто за следващите две години не удовлетворява работещите в частните дружества. Участието в стачката на заетите в обществените услуги е проява на съпричастност, поясняват местните медии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments