НАТО: Украйна иска „оръжия, оръжия, оръжия“

0
12
Поражения в Украйна
Поражения в Украйна. Снимка: ДСНС України, Facebook

Украйна казва, че спешно се нуждае от повече оръжия от западните си съюзници, за да се защити от Русия. Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че може да се случат още зверства срещу цивилни като в Буча, ако Украйна бързо не получи повече военна помощ. Външните министри на НАТО се срещат днес в Брюксел, където ще обсъдят военната помощ за Украйна, предава „BBC“.

Русия предупреди, че „изпомпването на оръжия в Украйна“ ще има „отрицателен ефект“ върху мирните преговори. Преди среща с външните министри на НАТО в четвъртък, Кулеба посочи:

„Моят дневен ред е много прост. В него има само три точки: оръжия, оръжия и оръжия.“

Въпреки че Украйна не е член на НАТО, тя се подкрепя от Алианса и много страни от НАТО вече й доставят оръжия. По този повод Кулеба подчерта:

„Колкото повече оръжия получим и колкото по-скоро пристигнат в Украйна, толкова повече човешки животи ще бъдат спасени, толкова повече градове и села няма да бъдат унищожени и няма да има повече Буча.“

Буча е градът, близо до Киев, където през последните дни се появиха съобщения за ужасяващо насилие, извършено от руски войници срещу местни жители. Кулеба добави:

„Мисля, че сделката, която украинците предлагат, е справедлива: вие ни давате оръжия, ние жертваме живота си и войната се ограничава в Украйна. Това е всичко.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът вече подкрепя Украйна, но обеща, че Москва няма да има съмнение относно „нашата готовност да защитаваме и браним всички съюзници“. Днес той обяви:

„Ще разгледаме необходимостта от повече системи за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия, по-леки, но и по-тежки оръжия и много различни видове подкрепа за Украйна.“

Над 30 държави, включително Обединеното кралство, предоставиха военна помощ на Украйна, включително 1 милиард евро (800 милиона британски лири) от ЕС и 1,7 милиарда долара (1,3 милиарда британски лири) от САЩ. Досега западните доставки бяха ограничени до оръжия, боеприпаси и отбранително оборудване като противотанкови и зенитно-ракетни системи.

Членовете на НАТО се опасяват, че доставянето на Украйна с по-тежка нападателна техника като танкове и бойни самолети може да доведе до пряк открит конфликт между Русия и Алианса.

Днес Русия предупреди, че доставката на оръжия за Украйна вреди на всяка перспектива за прекратяване на войната. Имайки предвид мирните преговори между двете страни, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

„Намирането на оръжия за Украйна няма да допринесе за успеха на руско-украинските преговори.“

Говорейки в щабквартирата на НАТО преди срещата в четвъртък, външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че „пред лицето на ужасяващата агресия на Путин… ние засилваме доставките на оръжия за Украйна“.

Трус все още не е уточнила какво ще включват тези доставки, но вестник „Times“ написа, че Обединеното кралство се готви да снабди Киев с бронирани превозни средства. Това идва след съобщения от тази седмица, че Чешката република изпраща танкове от съветската ера, за да помогне на украинските сили, което, ако бъде потвърдено, ще стане първата страна от НАТО, която е направила това.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments