Насилствени протести в Индия срещу нова схема за набиране на военни

0
19
Протест, Индия.
Протест, Индия. Снимка: Pixabay

Полицията в Северна Индия стреля във въздуха, за да отблъсне тълпите, хвърлящи камъни вчера, а властите изключиха мобилния интернет в поне един район, за да предотвратят по-нататъшен хаос. Това се случи, след като протестите срещу нова система за набиране на военни се разраснаха, съобщава „BBC“.

Тази седмица правителството на министър-председателя Нарендра Моди обяви преразглеждане на набирането на индийските въоръжени сили от 1,38 милиона души, като се стреми да намали средната възраст на персонала и да намали разходите за пенсии. Потенциални новобранци, военни ветерани, опозиционни лидери и дори някои членове на управляващата партия на Моди Бхаратия Джаната обаче изразиха резерви относно обновения процес.

В квартал „Палвал“ в северната част на щата Хариана, на около 50 километра (31 мили) южно от столицата Ню Делхи, тълпи хвърляха камъни по къщата на правителствен служител, а полицията, защитаваща сградата, стреля, за да държи тълпата настрана, според видеозаписи от партньора на „Reuters ANI“. Отказвайки да бъде назован, служите на местната полиция разказа:

„Да, произведохме няколко изстрела, за да овладеем тълпата.“

Не последва незабавна информация за пострадали. Мобилният интернет беше временно спрян в района на Палвал за следващите 24 часа, съобщи информационният отдел на Харяна.

Протестиращи в щата Бихар в Източна Индия подпалиха офис на Бхаратия Джаната в град Навада, атакуваха железопътната инфраструктура и блокираха пътища, докато демонстрациите се разпространиха в няколко части на страната, докладваха полицейски служители пред „Агенция Ройтерс.

Протестиращите атакуваха и железопътна собственост в Бихар, като настаниха вагони на поне две места, повредиха релсите и вандалстваха гара, според официални лица и изявление на железниците.

Новата система за набиране на персонал, наречена Agnipath или „пътя на огъня“ на хинди, ще включва мъже и жени на възраст между 17 и половина и 21 години за четиригодишен мандат в неофицерски звания, само с тримесечието се запазва за по-дълги периоди.

Преди това войниците са били набирани от армията, флота и военновъздушните сили поотделно и обикновено влизат на служба до 17 години за най-ниските звания. По-краткият мандат предизвика безпокойство сред потенциалните новобранци.

„Къде ще отидем, след като работим само четири години?“

Това попита един млад мъж, заобиколен от други протестиращи в района Джеханабад в Бихар. И разтревожено си отговори сам:

„Ще останем без дом след четири години служба. Така че задръстихме пътищата.

Дим от горящи гуми се извиваше на кръстовище в Джеханабад, където протестиращите крещяха лозунги и правеха лицеви опори, за да подчертаят годността си за служба.

Бихар и съседният Утар Прадеш видяха протести срещу процеса на наемане на служители за железопътни работни места през януари тази година, подчертавайки постоянния проблем с безработицата в Индия.

Варун Ганди, депутат от Бхаратия Джаната от Утар Прадеш написа в писмо до министъра на отбраната на Индия Раджнат Сингх в четвъртък, че 75% от наетите по схемата ще останат безработни след четири години служба. Според копие от писмото, публикувано от него в социалните медии, Ганди заявява:

„Всяка година този брой ще се увеличава.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments