Насилието в Йерусалим продължава малко преди националистическото шествие

0
63
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Сблъсъците между палестинците и израелската полиция пред джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим продължават, малко преди планираното еврейско националистическо шествие. Над 300 души са били ранени, след като тълпите са хвърляли камъни, а силите на реда са изстрелвали зашеметяващи гранати и гумени куршуми. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в града, в който седмици наред размириците не стихват, предава „BBC“.

Размириците в днешния ден съвпадат с честването на годишнината от превземането на източната част на град Йерусалим и светите места, които се намират там, от израелската армия по време на Шестдневната война през 1967 г. Обикновено денят се отбелязва от стотици присъстващи, които развяват знамена, скандират и пеят патриотични песни. Много палестинци смятат честването за умишлена провокация, а тазгодишното шествие се провежда съвпада и с последните дни на ислямския свещен месец Рамадан.

Джамията „Ал-Акса“, третото най-значимо свято място за ислямския свят, е разположена на територията на хълмист район, известен сред мюсюлманите като „Харам ал-Шариф“ (в превод Благородното светилище), а сред евреите като Храмовата планина. Евреите го почитат като местоположението на два библейски храма, като това е най-святото място в юдаизма.

Последните прояви на насилие са факт само дни след ожесточените сблъсъци между палестинците и израелската полиция в близкия квартал „Шейх Джара“ в Източен Йерусалим, като причината е опасност от евентуално изселване на голям брой палестински семейства от домовете им, което провокира техния гняв. По този повод днес Върховният съд на Израел трябваше да проведе изслушване по продължително воденото дело, но заседанието беше отложено поради риск от допълнително ескалиране на напрежението.

Защо точно Йерусалим е конфликтната точка на сблъсъци?

Градът със своите свещени места е „най-наболялото място“ за конфликти между Израел и палестинците от десетилетия насам. Наред с религиозното му значение на дневен ред е и неговата националистическа роля, тъй като на практика Израел е анексирал Източен Йерусалим и счита целия град за своя столица, макар че това не се признава от редица други страни. Палестинците на свой ред твърдят, че източната половина на града е столица на тяхната мечтана собствена държава.

По повод настоящите прояви на насилие израелските власти смятат, че това е планирано предварително доста отдавна от палестинските екстремисти, въпреки че поредица от други събития също предизвикаха смут в Йерусалим.

Гневът на палестинската общност през последните няколко дни се подхранва най-вече от несигурната съдба на семействата в размирния район, както и от продължителното ескалиращо напрежение в града. След началото на Рамадан от средата на април насам, всяка вечер са регистрирани сблъсъци между полицията и палестинците, протестиращи срещу охраната пред Дамаската порта. Напрежението нарасна след демонстрация на еврейски екстремисти с крайни националистически възгледи, разгневени от нападенията на палестинци срещу техни представители.

Междувременно изборите, планирани за този месец, са били отменени от палестинския президент Махмуд Абас, ход, който допълнително разгневи палестинците. Критиците предполагат, че Абас се бои от евентуална победа на ислямистките си опоненти от партия „Хамас“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments