Насилие в дом за възрастни хора

0
451
Пенсионер
Снимка: Pixabay

Съмнение за насилие в дом за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци”, сигнализира Албена Ковачева внучка на пенсионери, които са били настанени там. Роднините разясняват, че след три дни престой, са взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. От дома са им обяснили, че едната рана е от падане по стълбите, а другата от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското обаче е било записано, че синините са вследствие на удари с твърди и тъпи предмети. Възрастните хора са били изведени след намесата на полиция.

Пенсионерите са били настанена в дома на 1 октомври следобед от техния зет – Михаил, който подписва и договор. Месечната такса за дома е 700 лева на човек. Той коментира пред „NOVA“:

„Всичко изглеждаше добре до първата вечер. Всяка вечер те се чуваха с двете си дъщери, но когато има звъннаха първо телефонът даваше свободен сигнал, а след това беше изключен. На другия ден дойдох, за да разбера какво се случва. Обясниха ми, че телефоните са прибрани на съхранение в каса, защото са забранени. Не ни бяха предупредили за това.

Заради липсата на връзка с възрастното семейство близките им започнали да се съмняват какво се случва вътре. Те са потърсили управителят на дома, която им съобщила, че мъжът и жената са разделени. Албена твърди:

По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми, след 70 години брак. И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Когато е претърпял инцидент, смятам, че тя е трябвало да сигнализира близките. Сигнализирали сме полицията, очакваме някакво действие. Очакваме и записи от камерите.“

Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди и тъпи предмети. Управителят обясни, че първият ден дядото е паднал по стълбите, а на следващия бил ударен от друг потребител. Внучката разказа и за други две жени, които са видели как бият възрастен мъж в двора на дома. Близките са сигнализирали прокуратурата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments